Home Cyprus Ένα κλικ πιο κοντά στον πόλεμο – Κλιμακώνει η Τουρκία με δηλώσεις και ασκήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο με πραγματικά πυρά (VIDEOS)

Ένα κλικ πιο κοντά στον πόλεμο – Κλιμακώνει η Τουρκία με δηλώσεις και ασκήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο με πραγματικά πυρά (VIDEOS)

by Alexandros Ammohostianos
505 views

Ουδεμία ένδειξη αποκλιμάκωσης δεν υπάρχει στην περιοχή του τριγώνου Ελλάδας Κύπρου Tουρκίας, με το θερμόμετρο να έχει ήδη σπάσει από την απίστευτη υπερθέρμανση των τελευταίων 40+ ημερών τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα θέατρα πολέμου (βλ. Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος) της επαπειλούμενης Eλληνοτουρκικής στρατιωτικής ρήξης .

Ένδειξη της σοβαρότητας των στιγμών που διανύουμε, είναι και η απίστευτη, πρωτοφανής για τα διπλωματικά θέσμια, έκτακτη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στην Κύπρο αύριο το Σάββατο.

Υπενθυμίζουμε πως, o Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνικά πως, σε λιγότερο από 40 ώρες, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo θα επισκεφτεί έκτακτα το νησί.  O Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί αύριο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο!!!

Η ειδηση η οποία ανεβάζει σήμερα τον δείκτη επικινδυνότητας έρχεται και πάλι από την συνήθη ύποπτο Τουρκία, η οποία εξέδωσε ακόμη μια Navtex, με ισχύ από τις 12 έως 14 Σεπτεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή στη Μεσόγειο και βόρεια της Κύπρου, για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Στα πλαίσια της ακραίας κλιμάκωσης, και της ρητορικής μίσους και πολεμικών ιαχών που υιοθετεί, νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε χαρακτηρίσει μεροληπτική τη χθεσινή τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του Νότου (MED7), στην Κορσική.

Σχολιάζοντας την τελική διακήρυξη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε ότι:

«τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα μεροληπτικά, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, επανέλαβε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, αναφέροντας πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, οι επτά χώρες του Νότου έστειλαν χθες κοινό και σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) που συνυπογράφουν και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Oι συντεταγμένες της τουρκικής Navtex είναι:

TURNHOS N/W : 1134/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-09-2020 16:24)
TURNHOS N/W : 1134/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 12-14 SEP 20 FROM 0500Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY SADRAZAMKÖY AREA:
35 36.55 N – 032 29.80 E
35 11.82 N – 033 00.85 E
35 26.50 N – 033 18.23 E
35 50.73 N – 032 46.80 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 141500Z SEP 20.

Με πληροφορίες από: - CNN Turk – Naftemporiki – ALFA – ERT – SKAI –

Cover Photo: Φωτογραφία αρχείου

By Alex Ammohostianos

You may also like

Leave a Comment