Home Greece Ανακάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη από το Αζερμπαϊτζάν ο Νίκος Δένδιας

Ανακάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη από το Αζερμπαϊτζάν ο Νίκος Δένδιας

by Alexandros Ammohostianos
783 views

Με διάβημα διαμαρτυρίας και ανάκληση του Ελληνα πρέσβη στο Μπακού, απάντησε η Αθήνα στο μπαράζ ρηματικών διακοινώσεων από το Αζερμπαϊτζάν, όπου, λίγο-πολύ η Ελλάδα κατηγορείται ως συνεργός στη στρατολόγηση τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεων με στόχο τους Αζέρους.

Οι ρηματικές διακοινώσεις του Αζερμπαϊτζάν επικαλούνταν δημοσιεύματα για τη συμμετοχή απόστρατου υπαξιωματικού αλλά και εν ενεργεία στελεχών της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο στην εκπαίδευση Κούρδων που υποτίθεται πολεμούν κατά των Αζέρων στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ. «Σε συνέχεια των απολύτως ανυπόστατων και προσβλητικών ισχυρισμών της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του ελληνικού κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έγινε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ενός μήνα, στις 2 Σεπτεμβρίου, ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Μπακού Νίκος Πιπερίγκος (ο οποίος ανακλήθηκε, προσωρινά, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις) είχε γίνει στόχος εξαιρετικά επιθετικών σχολίων κατά την τελετή της επίδοσης διαπιστευτηρίων προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Τότε ο κ. Αλίεφ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζονται στρατιωτικά με την Αρμενία, ενώ επισήμανε στον Ελληνα πρέσβη ότι το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει την Τουρκία σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι τότε το «Ορούτς Ρέις» εξακολουθούσε να πλέει στα νότια του Καστελλόριζου. «Εχουμε την υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα από τους Τούρκους αδελφούς μας και τους υποστηρίζουμε κι εμείς σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο», είχε πει τότε ο κ. Αλίεφ, κάτι που προκάλεσε και ευχαριστήριο μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και έκλεινε με το μότο «Δύο κράτη. Ενα έθνος», προκειμένου να περιγράψει τη στενή σχέση των δύο χωρών.

Πηγή:kathimerini.gr

You may also like

Leave a Comment