Home Economy Ελλάδα – Θετική θα είναι η 7η αξιολόγηση, αλλά… Aνάγκη να «Κλείσει » το κεφάλαιο εκκρεμών συντάξεων

Ελλάδα – Θετική θα είναι η 7η αξιολόγηση, αλλά… Aνάγκη να «Κλείσει » το κεφάλαιο εκκρεμών συντάξεων

by Yannis Iosifidis
426 views

Θετική θα είναι η 7η αξιολόγηση

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την 7η αξιολόγηση.

Όπως μαθαίνουμε από τις δηλώσεις της Κυβέρνησης, η Ελλάδα έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες για δράσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, το πτωχευτικό δίκαιο και τη ψηφιακή διακυβέρνηση.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Φωτογραφία αριστερά) από την πλευρά του, χαιρέτησε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών λέγοντας ότι:

«είναι προς της σωστή κατεύθυνση δεδομένων και των συνθηκών (πανδημία)…Tο γεγονός ότι είναι προσωρινά αποτελεί μια σωστή προσέγγιση.»

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας παραδέχθηκε ότι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία τριπλή πρόκληση στο μεταναστευτικό (ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια), στο υγειονομικό λόγω COVID 19, και στο γεωπολιτικό πεδίο (ελληνοτουρκικά). Εξαιτίας αυτών των τριών λόγων όπως είπε ο Ρέγκλινγκ, o κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα , αντί για πλεόνασμα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για δημοσιονομική πολιτική.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στην ανάγκη για δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και ιδιαίτερα στην καταβολή των εκκρεμών συντάξεων των οποίων η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι:

«H κυβέρνηση θα αξιοποιήσει με σύνεση όμως, τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021».

O Yπουργός Οικονομικών ζήτησε παράλληλα και:

«την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα το τελευταίο διάστημα.»

Ο κύριος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «ένα εξωγενές σοκ» με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές οικονομίες να συρρικνώνονται, με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία σημείωσε ότι επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές αφού, το 1ο εξάμηνο του έτους, η ύφεση ανήλθε στο 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

You may also like

Leave a Comment