Home Cyprus Επικίνδυνη όξυνση στην Aν. Μεσόγειο – ΕΚΤAΚΤΑ ΣΤΗΝ ΚYΠΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ O Mike Pompeo –

Επικίνδυνη όξυνση στην Aν. Μεσόγειο – ΕΚΤAΚΤΑ ΣΤΗΝ ΚYΠΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ O Mike Pompeo –

by Alexandros Ammohostianos
563 views
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνικά πως, σε λιγότερο από 40 ώρες, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo θα επισκεφτεί έκτακτα το νησί.  O Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί αύριο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο!!!

Η έκτακτη επίσκεψη του Mike Pompeo σε χώρα όπως η Κύπρος, η οποία μπορεί να κατέχει γεωστρατηγική θέση αλλά δεν είναι στο κέντρο του Αμερικανικού ενδιαφέροντος και όντας μικρή χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ, αποδεικνύει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, το μέγεθος της κρισιμότητας των στιγμών που διανύει όχι μόνο η Κύπρος αλλά και ολόκληρη η Aνατολική Μεσόγειος.

Ο Πομπέο θαφτάσει στην Κύπρο έκτακτα το Σάββατο μετά από ταξίδι στην Ντόχα, όπου θα βοηθήσει στην έναρξη των πολυαναμενόμενων συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν.

Η έκτακτη επίσκεψη Πομπέο “κλείδωσε” στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Φιλ Ρίκερ. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή, τις διμερείς σχέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ενημερωνόμαστε από Κυπριακά ΜΜΕ, αλλά και την ανάρτηση του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη στο Tweeter του Κυπριακου Υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός της επίσκεψης Πομπέο είναι η αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης στην περιοχή, σε μια στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται στο ζενίθ. Ο κ.Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.

 

Ο Mike Pompeo δήλωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο θα συμπληρώσει τον κύκλο επαφών που είχε αρχίσει μέσω τηλεφωνημάτων σε Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκη.

O Πομπέο δήλωσε σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν:

 «Η διαμάχη πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό… Θα εργαστώ πάνω σε αυτό… Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες»

Όπως μεταδίδει το France 24 ο Πομπέο αναγνώρισε το ρόλο της Γερμανίας και την προσπάθειά της να μειώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο France 24 γίνεται αναφορά και στον ρόλο που διαδραματίζει η Γαλλία στην περιοχή τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι ένθερμος υποστηρικτής Κύπρου και Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι προ 10μερου και συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου ο Μάηκ Πομπέο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, αναφορικά με τα μη φονικά όπλα (non-lethal).

Πηγές: – Tweeter (Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών) – Sigmalive – Philenews –

You may also like

Leave a Comment