Home International ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την “Kόλαση του Δάντη” στη Βηρυτό: Μαρτυρίες, εξελίξεις, νεκροί, τραυματίες, Ελλάδα, Κύπρος (VIDEOS – PHOTOS)

ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την “Kόλαση του Δάντη” στη Βηρυτό: Μαρτυρίες, εξελίξεις, νεκροί, τραυματίες, Ελλάδα, Κύπρος (VIDEOS – PHOTOS)

by Alexandros Ammohostianos
245 views

Tο ρεπορτάζ περιέχει σκηνές ή/και εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν

Ο Λίβανος μετρά τις πληγές του καθώς ζει στιγμές από την “Kόλαση του Δάντη”

Ο Δάντης, ο μεγάλος Ιταλός ποιητής, στη «Θεία Κωμωδία» του, λέει ότι, στην πύλη της Κόλασης, υπήρχε η επιγραφή:

«Όποιος μπει εδώ μέσα, ας εγκαταλείψει κάθε ελπίδα»!

Και αυτό, ακριβώς ισχύει και στη περίπτωση της Βηρυτού με τα τραγικά γεγονότα που είχαμε πριν από 24 ώρες.

Μετά από 24 ώρες, ο Λίβανος μετρά τις πληγές του από τη μεγαλύτερη συμβατική έκρηξη στην ανθρώπινη ιστορία. Σκηνές απόλυτου χάους, βγαλμένες από αρχαία Ελληνική τραγωδία εκτυλίχθηκαν και συνεχίζουν να εκτυλίσοντε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν “εν ριπή οφθαλμού”, και άνθρωποι έχασαν την ζωή τους χωρίς καμία αιτία, λόγω αμέλειας μερικών αξιωματούχων αλλά και λόγω του σαθρού πολιτικού συστήματος στην χώρα.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι..

Η τραγική ιστορία στη Βηρυτό μας θυμίζει την πανομοιότυπη ιστορίας της Κύπρου με την τεράστια έκρηξη στην περιοχή του Μαρί, όπου με τον ίδιο τρόπο είχαν αφεθεί κατασχεθέντα πυρομαχικά (Στην Bηρυτό μιλάμε για 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου) και λόγω αμελειας αλλά και ανευθυνότητας, είχαμε τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων.

O χειρουργός Αντουάν Κουρμπάν, με το κεφάλι μπανταρισμένο, βλέποντας τους αιμόφυρτους τραυματίες ξαπλωμένους στο έδαφος, στον δρόμο και στα νοσοκομεία της Βηρυτού, αφηγείται την κατάσταση που επικράτησε μετά τις εκρήξεις, και η αίσθηση που δίνει είναι λες και οι σκηνές είναι βγαλμένες από την “Kόλαση του Δάντη”.

Με το κεφάλι του να αιμορραγεί, ο Κουρμπάν πηγαινοερχόταν στον δρόμο, μέχρι που ένας άγνωστος με μηχανάκι προσφέρθηκε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Γκεϊτάουι. Εκεί, βίωσε και πάλι σκηνές από το παρελθόν.

«Είδα τραυματίες αιμόφυρτους στην άκρη του δρόμου, άλλους ξαπλωμένους στο έδαφος στην αυλή του νοσοκομείου. Ένας γιατρός μου έραψε την πληγή ενώ ήμουν καθισμένος στον δρόμο. Περίμενα για πολλές ώρες… Θυμήθηκα όλα εκείνα που έβλεπα πριν από πολλά χρόνια, όταν συμμετείχα σε ανθρωπιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν»,

O λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 και πλέον,

Όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι της στιγμής τα δεδομένα στην Βηρυτό του Λιβάνου,:

 

  1. Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, τουλάχιστον 113 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού
  2. Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες αγνοούνται από την τεράστια έκρηξη.
  3. H κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες, , ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

https://www.youtube.com/watch?v=La1QXEM2JB4

O υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, είπε σε δημοσιογράφους:

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», 

Καταστροφές σε νοσοκομεία

Τα Νοσοκομεια “Αδελφών του Ροζαρίου”, κοντά στο λιμάνι, και το Νοσοκομείο Σεν-Ζορζ, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας αφού καταστράφηκαν από τις εκρήξεις.  Από το πολυώροφο Νοσοκομείο Σεν-Ζορζ δεν έχει απομείνει παρά μόνο ο σκελετός. Τα ταβάνια έπεσαν, τα καλώδια του ηλεκτρικού κρέμονται ελεύθερα. Παντού, σπασμένα γυαλιά και συντρίμμια. Οι πόρτες των ανελκυστήρων στράβωσαν από το ωστικό κύμα.

Εδώ, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις νοσοκόμες.

Μέχρι τα ξημερώματα, το προσωπικό αγωνιζόταν να μεταφέρει σε άλλα ιδρύματα τους ασθενείς – μεταξύ αυτών και 20 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την Covid-19. Νωρίς το πρωί, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια και ο τελευταίος ιατρικός εξοπλισμός.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να εκκενώνεις ένα νοσοκομείο γεμάτο με ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα συρρέουν στον χώρο νέοι τραυματίες. Είμαστε ένα τραυματισμένο νοσοκομείο», είπε ο διευθυντής του, ο Έιντ Άζαρ.

Δύο νοσοκόμες αφηγήθηκαν τη νύχτα αγωνίας που βίωσαν: ο κήπος του νοσοκομείου μετατράπηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας, όπου μεταφέρονταν προσωρινά οι ασθενείς. Και επειδή τα ασανσέρ δεν λειτουργούσαν πλέον, κάποιοι αναγκάστηκαν να κατέβουν πολλούς ορόφους με τις σκάλες.

«Αναγκαστήκαμε να ράβουμε τις πληγές των ασθενών και να τους φροντίζουμε με το φως των κινητών τηλεφώνων μας», είπε η νοσηλεύτρια Λάρα Ντάχερ.

Τα σπίτια τους σε άστεγους ανοίγουν οι Λιβανέζοι – $15 δις ζημιές

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Τις ευθύνες για τον χειρισμό της παραμονής των αποθεμάτων νιτρικής αμμωνίας στο Λιμάνι της Βυρητού αναζητούν πλέον στο Λίβανο προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τα αίτια της φονικής έκρηξης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας. Το Rhosus, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων, Fleetmon, κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.

To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους. Όμως οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του – πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον Fleetmon. Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον κ. Grechushkin Igor, Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου (τελευταίος γνωστός διευθυντής Teto Shipping, Κύπρος), αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Ελλάδα και Κύπρος

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Ουαλι Ελιαζ που μίλησε στην ΕΡΤ, μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της και ότι τέσσερα μέλη της ελληνικής κοινότητας είναι τραυματίες, οι δύο πιο σοβαρά. Την είδηση επιβεβαιώνουν επίσης διπλωματικές πηγές οι οποίες διευκρινίζουν πως οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της.

Η Ελληνική Πρεσβεία έχει εκτεταμένες ζημιές, ενώ η Κυπριακή έχει καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Στον Λίβανο με ομάδα έρευνας και διάσωσης η Ελληνική  ΕΜΑΚ

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή βοήθειας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε την Τρίτη στη Βηρυτό.

Στον Λίβανο μεταβαίνει ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης, επισκέφθηκε τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, συνομίλησε μαζί τους πριν την αναχώρησή τους για τη Βηρυτό και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΜΠΕ, τους Έλληνες διασώστες συνοδεύει, κατόπιν πρωτοβουλίας του Νίκου Δένδια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, για την παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν τυχόν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, παρέχοντας στοιχεία επικοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λίβανο.

Οδηγίες ΥΠΕΞ προς Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο

Οδηγίες για ους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr

Κύπριοι στο Λίβανο έχασαν σπίτια και δουλειές – Μαρτυρίες στο ΣΙΓΜΑ

Για τις δύσκολες ώρες των Κυπρίων που διαμένουν στο Λίβανο μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα» η κ. Στάλω Χαπίμπι, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Λιβάνου.

Η κ. Χαπίμπι που διαμένει μόνιμα στο Λίβανο ανέφερε πως ώρα με την ώρα λαμβάνουν νέα, φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες, σε μια κατάσταση που είναι ακόμα ρευστή.

Όπως ανέφερε στο «Σίγμα» η κ. Χαπίμπι, ζει εδώ και 35 χρόνια στο Λίβανο. Αν και η χώρα που έχει δοκιμαστεί από πολλά, σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται αυτό που έγινε χθες ούτε με τους πολέμους, τους βομβαρδισμούς και τις εκρήξεις των προηγούμενων δεκαετιών. «Είναι βιβλική καταστροφή» αυτό που έγινε χθες, υπογράμμισε. Οι καταστροφές είναι απίστευτες και τεράστιες και σε μεγάλη έκταση είναι οι ζημιές σε οικίες και χώρους εργασίας.

Κάποιοι Κύπριοι έχασαν τα σπίτια τους, πρόσθεσε η κ. Χαπίμπι, και δεν έχουν χρήματα αυτή τη στιγμή. Πολλοί θέλουν να φύγουν με την πτήση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να έρθουν Κύπρο. Ήδη πολλά άτομα της στέλνουν μηνύματα για να τους βοηθήσει να το πράξουν αυτό. Είναι δύσκολη η κατάσταση και ο κόσμος είναι ακόμη συγχυσμένος, δήλωσε.

Σχετικά με τις 3 Κύπριες που έχουν αναφερθεί ως τραυματισμένες (ανάμεσά τους η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Κύπρου), έχουν μικροπροβλήματα αλλά τίποτε για ανησυχία.

Αναχώρησε η κυπριακή αποστολή για το Λίβανο (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟΣ)

Αναχώρησαν αργά το μεσημέρι σήμερα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας για τον Λίβανο, μεταφέροντας δύο ομάδες της ΕΜΑΚ και ΜΑΔΔ αποτελούμενες από συνολικά 8 ανιχνευτικούς σκύλους και τους χειριστές και δύο επικεφαλής λοχίες, για να συνδράμουν στο έργο έρευνας και διάσωσης επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που άφησε πίσω της η μεγάλη έκρηξη χθες στην Βηρυτό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου είπε ότι ο πρώτο ελικόπτερο αναχώρησε στις 2.20 μμ και το δεύτερο 20 λεπτά μετά. Τα δύο ελικόπτερα που μετέφεραν τις δύο ομάδες θα επέστρεφαν στην Κύπρο ενώ τα μέλη της κυπριακής αποστολής θα παραμείνουν εκεί όσο χρειαστεί.

Ο κ. Ανδρέου ανάφερε επίσης ότι στα μέλη έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες αλλά και το απαραίτητο υλικό για αυτοπροστασία και τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας λόγω κορωνοϊού.

Τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική δηλώνουν έτοιμες, εάν η πολιτεία το ζητήσει, να ενισχύσουν με περισσότερες ομάδες το έργο έρευνας και διάσωσης και ό,τι άλλο χρειαστεί στο Λίβανο.

Ο Εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι έτοιμοι να συνδράμουν όχι μόνο για έρευνα, αλλά και για διασώσεις αν χρειαστεί. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, εμείς είμαστε έτοιμοι, ανέφερε ο κ. Κεττής, εννοώντας μια αποστολή αποτελούμενη από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για διάσωση, όπως η ΕΜΑΚ, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων,η Πολιτική Άμυνα κά.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στο Λίβανο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της σημερινής τηλεδιάσκεψης για τον κορωνοϊό.

«Σε συνεννόηση και με τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήδη απογειώνεται άμεσα το πρώτο C130 με άντρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ, καθώς οι πρώτες ανάγκες, όπως μας ζητήθηκαν από τους Λιβανέζους, αφορούν ανθρώπινο δυναμικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Και βέβαια είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με πρόσθετο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, καθώς φαντάζομαι ότι όσο θα περνάνε οι ώρες και οι μέρες θα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας που χτύπησε τον Λίβανο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από: Reuters – Al Jazeera – CNN – NNA – Al Mayadeen – Γαλλικό Πρακτορείο Eιδήσεων – Sigmalive –

By Alex Ammohostianos

You may also like

Leave a Comment