Home Cyprus ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο – Δηλώσεις – Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου-ΗΠΑ (VIDEOS – PHOTOS)

ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο – Δηλώσεις – Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου-ΗΠΑ (VIDEOS – PHOTOS)

by Alexandros Ammohostianos
538 views
Μάικ Πομπέο: Ανησυχούμε για τις έκνομες δράσεις Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης, και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, προέβησαν σε δηλώσεις.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε μεταξύ άλλων ότι:

«η επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κύπρο έρχεται σε καιρό κρίσιμων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, και δεικνύει την πραγματική ανησυχία και το ειλικρινές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα», 

O Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε βαθιά εκτίμηση προς την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη σταθερή στάση της αναφορικά με την καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αλλά και για την πλήρη στήριξη της για την απρόσκοπτη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για διενέργεια ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θέση των ΗΠΑ ότι, οποιεσδήποτε διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και όχι υπό την τακτική κανονιοφόρων.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον κ. Πομπέο για τις εξελίξεις επί του Κυπριακού και επανέλαβε την προσήλωση του για  την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε επίσης  ότι:

«Ενημέρωσα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ετοιμότητα μας σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας βόρεια και δυτικά της Κύπρου με την Τουρκία, είτε μέσω διμερών διαπραγματεύσεων είτε μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο»

«Όπως είναι κατανοητό, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση καλής θέλησης επιβάλλεται η Τουρκία να τερματίσει την επιθετικότητα και τις προκλητικές της ενέργειες, όχι μόνο στην ΑΟΖ μας αλλά και σε σχέση με τα Βαρώσια. Προς τον σκοπό αυτό, έκανα έκκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών να υιοθετήσει μια προληπτική στάση και να προβεί σε κάθε προσπάθεια να σταματήσει την Τουρκία από το να εφαρμόσει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια ή σχέδια σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», 

Τέλος, o Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι με τον κ. Πομπέο συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, και της συνέχισης των ταχέως αναπτυσσόμενων σχέσεων των δύο χώρων, στη βάση μιας θετικής ατζέντας που χαρακτηρίζεται από κοινή δέσμευση και στενή συνεργασία, μεταξύ των δύο χωρών. Η συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της καταπολέμησης εμπορίας προσώπων και ναρκωτικών, και της αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων και προβλημάτων, αποτελεί την βάση στην οποία στηρίζονται οι σχέσεις των δύο χωρών.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έφερε ως παραδείγματα της όλο και πιο καλής σχέσης που αναπτύσουν οι δύο χώρες, την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο μη φονικών όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και της υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο και υπογράφηκε σήμερα,

Στο twitter μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε (Βλέπε tweet πιο κάτω):

«Εξέφρασα στον Μάικ Πομπέο την βαθιά εκτίμησή μου στις ΗΠΑ για τη σταθερή στάση της στην καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, και την πλήρη στήριξή της ανεμπόδιστης άσκησης από την Κύπρο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων», 

Από την πλευρά του ο κ. Πομπέο είπε ότι, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν καλύτερες, κάτι για το οποίο εξέφρασε υπερηφάνεια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυξάνεται η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες .

Ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ο κ. Πομπέο επεσήμανε ακόμα ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιλύσουν διαφορές, περιλαμβανομένων αυτών σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας, κατά τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό, τονίζοντας πως οι αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις δεν βοηθούν κανένα, παρά μόνο τους αντίπαλους που θέλουν να δουν διαίρεση στην διατλαντική ενότητα, και σημείωσε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι απολύτως αναγκαία για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια, τη δημιουργία νέων αγορών και την οικονομική ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι:

«η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της.»

«Oι φυσικοί πόροι της Κύπρου θα πρέπει να κατανεμηθούν κατά τρόπο δίκαιο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για επανένωση της νήσου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου-ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας, και τι προνοεί
CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security)

Oι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και ΗΠΑ, στο περιθώριο της συνάντησης του Αμερικανού Υπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, και διαλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ στις 6.11.2018.

 

Το Κέντρο CYCLOPS αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, Κύπρου – ΗΠΑ για να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως ομονοούντων γειτονικών (Train the Trainers concept). Τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το Κέντρο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής ενότητες: συνοριακό έλεγχο και ασφάλεια, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους στην ξηρά και στη θάλασσα, διαχείριση ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο, και κυβερνοασφάλεια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί, και τις υποδομές.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε χώρο ανέγερσης του Κέντρου κοντά στον Αερολιμένα Λάρνακας (περιοχή Μακένζη). Οι προδιαγραφές του χώρου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και στόχος είναι η χρήση, στο μέγιστο δυνατόν, «πράσινης» τεχνολογίας, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

Η ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το CYCLOPS στην Κύπρο

Με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε το Σάββατο, μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης από τους Υπουργούς Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Νίκο Χριστοδουλίδη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την κατασκευή στην Κύπρο Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας CYCLOPS (Κέντρο για την ασφάλεια εδάφους, ανοιχτής θαλάσσης και λιμένων). Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος.

Η δήλωση αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικοδομήσει μια όλο και πιο γόνιμη σχέση ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία..

«Οι δύο χώρες μας εργάζονται για να εκπαιδεύσουν ομάδες από χώρες της Μεσογείου σε διάφορους τομείς ασφάλειας. Για παράδειγμα, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλειας και Μη Διάδοσης όπλων Μαζικής καταστροφής (ISN) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως για Λιβανέζους και Αιγύπτιους κυβερνητικούς αξιωματούχους», 

Προκειμένου να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη ικανοτήτων σε χώρες όπου η εκπαίδευση εκεί είναι αδύνατη, η δήλωση αναφέρει ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν περιφερειακό κόμβο εκπαίδευσης για την ασφάλεια των συνόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία – το κυπριακό κέντρο CYCLOPS.

«Το CYCLOPS θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας να παρέχουν τεχνική βοήθεια σε περισσότερους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των τελωνείων και των εξαγωγών, της ασφάλειας λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν μια σειρά διαφορετικών πλατφορμών πρακτικής εκπαίδευσης, όπως μια παράνομη διέλευση χερσαίων συνόρων, περιοχή ελέγχου επιβατών και ένα κινητό εργαστήριο εκπαίδευσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το οποίο θα επιτρέψει στους περιφερειακούς εταίρους να μάθουν τις βέλτιστες πρακτικές για την εξασφάλιση κρίσιμων υποδομών και να εμπλακούν σε διασυνοριακές έρευνες αντιμετώπισης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και στον κυβερνοχώρο».

Σύμφωνα με τη δήλωση, το CYCLOPS θα υποστηρίξει τις προσπάθειές μας για τον περιορισμό των κινδύνων διάδοσης που προκαλούν κακόβουλοι περιφερειακοί παράγοντες και βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

«Η κατασκευή και η συνεχής υποστήριξη για το CYCLOPS είναι μια πραγματική εταιρική σχέση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν εξοπλισμό, εκπαιδευτές και άλλη υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει γη, θα διευκολύνει τα ταξίδια και θα παρέχει εκπαιδευτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με πληροφορίες/πηγές : – ΚΥΠΕ – Sigmalive – Προεδρία της Δημοκρατίας – Κυπριακό ΥΠΕΞ – Philenews – Sigma TV –

Cover Photo by Προεδρία της Δημοκρατίας

Photos & Cover Photo by Προεδρία της Δημοκρατίας – Cyprus MFA –

You may also like

Leave a Comment