Home Latest News Συνάντηση Ν. Δένδια με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ: Oλοκλήρωση της συμφωνίας AOZ με Αίγυπτο – Ελληνοτουρκικά – Λιβύη

Συνάντηση Ν. Δένδια με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ: Oλοκλήρωση της συμφωνίας AOZ με Αίγυπτο – Ελληνοτουρκικά – Λιβύη

by Yannis Iosifidis
170 views
Μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στην Αθήνα, ο  υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδος- Αιγύπτου, για την μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ως υπόδειγμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και της αρχής σεβασμού της καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών.

O κ. Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή, η οποία εκκρεμούσε επί 15 και πλέον χρόνια:

«Eίναι αποτέλεσμα καλόπιστων διαπραγματεύσεων και συμβάλλει στη σταθερότητα και στην αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από το ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που επιχειρεί να παράξει, κατά βούληση, καινοφανείς, αόρατες στο χάρτη γειτονίες»

Όπως εξήγησε o κ. Δένδιας, είχε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσει, «ακριβώς επειδή πρόκειται για μια μερική οριοθέτηση, πώς θα επανεκκινήσουμε τη διαπραγμάτευση μεταξύ μας για την ολοκλήρωση αυτής της οριοθέτησης».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως εξέθεσε στον Αιγύπτιο ομόλογό του την κατάσταση της κλιμάκωσης όλο το τελευταίο διάστημα των επιθετικών ενεργειών, αλλά και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, της οποίας αποδέκτης δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Αίγυπτος, η Κύπρος κι όλες οι χώρες της περιοχής και τόνισε πως:

«οι εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο δεν μπορούν παρά να εκλαμβάνονται ως προσχηματικές όταν συνοδεύονται από απειλές εναντίον της Ελλάδας και άλλων χωρών».

«H Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη και έτοιμη. Ψύχραιμοι για να αποφεύγουμε τις παγίδες κλιμάκωσης, έτοιμοι για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε πει επανειλημμένως, η χώρα μας δεν εκβιάζει κανέναν, δεν εκβιάζεται όμως και από κανέναν»

H« Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, εφόσον οι παράνομες ενέργειες, οι απειλές, οι εκβιασμοί λάβουν οριστικό τέλος, διότι υπό απειλή και εκβιασμό δεν υφίσταται διάλογος».

«Η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις ήταν ένα θετικό βήμα, το οποίο όμως με λύπη μου συνειδητοποίησα ότι συνοδεύτηκε και από απειλητική ρητορική» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση, έχοντας αναγνωρίσει αυτό το θετικό βήμα, αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της προς μια θετική κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα εκκίνησης συνομιλιών. Να αφήσει δηλαδή τις πρακτικές και τη ρητορική που ανήκουν σε άλλη εποχή, αυτό δηλαδή που εμείς λέμε την πολιτική των κανονιοφόρων, και να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στις σχέσεις της καλής γειτονίας».

Tα επόμενα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη ο συντονισμός των δύο χωρών, αλλά και η πορεία των τριμερών σχημάτων στην περιοχή και οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης και ανάπτυξής τους. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Η θέσπιση μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και στην κατεύθυνση της διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας σε νέους τομείς».

Oμαλοποίηση σχέσεων Ισραήλ με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν

Στο θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, οι οποίες θα υπογραφούν στην Ουάσινγκτον σε λίγες ώρες, η θέση των δύο χώρων ήταν ξεκάθαρη και εκφράστηκε μέσα από τα λεγόμενα του κ. Δένδια:

 «Είμαστε βέβαιοι ότι τα βήματα αυτά θα συμβάλλουν ώστε η Μέση Ανατολή να καταστεί τελικά ένας χώρος ειρήνης και ευημερίας»

Το θέμα της Λιβύης και περιφερειακή ειρήνη

Οι δύο χώρες συμφώνησαν στο θέμα της Λιβύης ότι:

«H κατάσταση στη Λιβύη παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας χωρίς παρεμβάσεις τρίτων στην περιοχή».

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος σε στενή συνεργασία καταβάλλουμε διαρκώς προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και τη σταθερότητα στην πολυτάραχη περιοχή του πλανήτη που και οι δύο βρισκόμαστε» 

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, υπογράμμισε :

«H συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου βασίζεται στο Δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές Δίκαιο, κι αυτό αποδεικνύει πόσο οι δύο χώρες σέβονται αυτές τις αρχές, τις διεθνείς σχέσεις και τα δικαιώματα των δύο χωρών H συμφωνία συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και στην ευημερία των δύο χωρών και λαών.»

«Απορρίψαμε όλες τις προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή και κλιμακώνουν την κατάσταση, κάτι το οποίο δεν συμφέρει καμία πλευρά. Προσπαθούμε μαζί ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι περιοχή συνεργασίας, περιοχή αδελφοσύνης, περιοχή ειρήνης και να συμβάλλει στην ευημερία της περιοχής»

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν και για τη συνεργασία των χωρών της περιοχής για το αέριο και την «εκμετάλλευση και την αξιοποίηση του πλούτου που υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και βάσει της εταιρικής σχέσεις όλων των χωρών». Kαι ο κ. Σούκρι κατέληξε λέγοντας:

«Εκτιμούμε τη συνεργασία και την προσπάθεια που υπάρχει για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ευχόμαστε οι σχέσεις αυτές να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο» 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

You may also like

Leave a Comment