Home Cyprus Άγκυρα – Αμερικανική Πρεσβεία: Αδειάζει Ελλάδα και Κύπρο – Χωρίς νομική υπόσταση ο χάρτης της Σεβίλλης

Άγκυρα – Αμερικανική Πρεσβεία: Αδειάζει Ελλάδα και Κύπρο – Χωρίς νομική υπόσταση ο χάρτης της Σεβίλλης

by Alexandros Ammohostianos
582 views
Σε άκομψο, επιβλαβές και περιττό διπλωματικό άδειασμα της Ελλάδας και Κύπρου προχώρησε πριν μερικές ώρες η Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καλώντας από την μια, Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν στην άμεση επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, κάνοντας σαφές την ίδια στιγμή πως ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης, τον οποίο και απορρίπτει η Τουρκία, δεν έχει νομική υπόσταση για τις ΗΠΑ.

Μετά από αυτή την ανάρτηση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, στο λογαριασμό της στο Twitter, o τουρκικός τύπος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την Aμερικανική παρέμβαση –έστω και σε επίπεδο πρεσβείας – υπέρ της Άγκυρας για το χάρτη της Σεβίλλης, κάνοντας λόγο ακόμη και για «χαστούκι» κατά της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των τουρκικών εφημερίδων:

TRT:

“US Embassy in Turkey: ‘Seville map’ has no legal basis”

Daily Sabah

“US does not consider Seville map to have any legal significance, embassy says”

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση αναφέρει:

«Υπάρχουν πολλές αναφορές στον τουρκικό τύπο σχετικά με το χάρτη που ονομάζεται Seville Map. Όσον αφορά το «νομικό καθεστώς» του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι ο χάρτης της Σεβίλλης διαθέτει νομική υπόσταση. Ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης θεωρείται ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον καλή τη πίστη διάλογο και τη διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ενθαρρύνουν την επανεκκίνηση σύντομα των διερευνητικών συνομιλιών».

 

You may also like

Leave a Comment