Home Cyprus Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ»: Oι δυνάμεις που αναπτύσσουν οι 4 χώρες (VIDEO – PHOTOS)

Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ»: Oι δυνάμεις που αναπτύσσουν οι 4 χώρες (VIDEO – PHOTOS)

by Alexandros Ammohostianos
280 views
Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία προχωρούν σε νέα αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας με την κωδική ονομασία “ΕΥΝΟΜΙΑ”.

Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε από τα Υπουργεία Άμυνας και τα Στρατιωτικά Επιτελεία των 4 Χωρών η αρχική Δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο. Η άσκηση υλοποιείται σε μεγάλη έκταση Νοτίως της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και συμπεριλαμβάνει μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.

Ανάμεσα σε άλλα διεξάγονται κοινά ναυτικά γυμνάσια και ασκήσεις έρευνας διάσωσης, αλλά και αεροπορικές επιχειρήσεις με εμπλοκή των αντιαεροπορικών μέσων της της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς (Ενδεικτικά BUK M1-2)

Η Ιταλία συμμετέχει στην άσκηση με το Καταδρομικό κλάσης “Durand de la Penne” D560, η Ελλάδα με την Φρεγάτα “ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ” τύπου “S” και το οργανικό της ελικόπτερο καθώς και τα (3) μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced τα οποία έχουν ήδη προσγειωθεί στην Αεροπορική Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” με πολλαπλά μηνύματα τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά. Πέραν τούτων ενδέχεται στην άσκηση ενδέχεται να συμμετέχει και η εναέρια πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2) Erieye EMB-145H AEW&C.

Η Γαλλία θα συμμετέχει στην άσκηση ως γνωστό με την φρεγάτα “La Fayette” F710 και με τα τρία (3) μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, τα οποία έχουν επίσης προσγειωθεί στην Αεροπορική Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”

VIDEO: Mαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale

Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά με το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) “ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ” P61, μια ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ) και ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης AW139. Επιπλέον στην άσκηση θα συμμετάσχει και η Διοίκηση Αεροπορίας όπως προαναφέραμε με τα αντιαεροπορικά συστήματα BUK M1-2, TOR M1 και ενδεχομένως το σύστημα “Οθέλλος”.

Τονίζεται ότι ουσιαστικό ρόλο στην άσκηση έχουν διαδραματίσει και τα στελέχη της Ε.Φ τα οποία συμμετείχαν στον σχεδιασμό της άσκησης. Η συμμετοχή της Ε.Φ τα τελευταία χρόνια σε παρόμοιες ασκήσεις με φιλιά κράτη, έχει ως αποτέλεσμα και την αποκόμιση πολύ σημαντικών εμπειριών στο επιτελικό κομμάτι των ασκήσεων στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει επάξια.

Με πληροφορίες από Defence Redefined

You may also like

Leave a Comment