Home Cyprus Αμμόχωστος – “Εάλω η πόλις”: Η Τουρκία ανοίγει παράνομα μέρος της πόλης (VIDEOS – PHOTOS)

Αμμόχωστος – “Εάλω η πόλις”: Η Τουρκία ανοίγει παράνομα μέρος της πόλης (VIDEOS – PHOTOS)

by Alexandros Ammohostianos
762 views
Σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική κίνηση προχώρησε σήμερα η Τουρκία με την επίσημη εξαγγελία του ανοιγματος της Αμμοχώστου. Η πόλη του Ευαγόρα,, η θαλασσοφίλητη Αμμόχωστος, η πόλη με τα 3,000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας,  μετά από 46 χρόνια εγκλωβισμού ανοίγει στους κατακτητές για εποικισμό και περετερο βεβήλωση

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, που μεταδόθηκε ζωντανά από τον παράνομο σταθμό Μπαϋράκ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τατάρ ανακοίνωσε ότι η ακτή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα ανοιχθεί στο κοινό την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η περίκλειστη πόλης των Βαρωσίων είναι ασυζητητί έδαφος της «βόρειας Κύπρου». «Προς την κατεύθυνση του οδικού μας χάρτη, κάναμε και το πρώτο συγκεκριμένο μας βήμα. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στο θέμα των Βαρωσίων», σημείωσε ο Τατάρ, γράφει η yeniduzen.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε:

«Συγχαίρω τον τουρκοκυπριακό λαό για αυτή την όμορφη εξέλιξη. Το γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενοχλήσει αρκετούς».

Υπενθυμίζοντας την διαδικασία για το σχέδιο Ανάν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η «βόρεια Κύπρος» έμεινε εκτός της ΕΕ. Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα κάνουν βήματα σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι τα όνειρα. «Σας συγχαίρω ακόμη μια φορά για την απόφαση του λαού σας για πρωτοβουλία σχετικά με το Βαρώσι», ανέφερε καταληκτικά.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπατσερί, σε ζωντανή μετάδοση έξω από την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε ότι αναμένουν να γίνουν επιδιορθώσεις για τον άνοιγμα της ακτογραμμής και των «λεωφόρων Δημοκρατία και Κέννετυ». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ασφάλτωσης, όπως έχουν σχεδιαστεί. «Λήφθηκε ένα κρίσιμο βήμα χθες σχετικά με τα Βαρώσια, δόθηκε το μήνυμα από την Άγκυρα», σημειώνει η εφημερίδα.

«Το δικαίωμα της περιουσίας θα γίνει σεβαστό», επισήμανε ο Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, στην αρχή της κοινής συνέντευξης τύπου, σύμφωνα με την Yeni Düzen (06.10.20), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα αποφύγουν καμία θυσία για τους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι προσδίδουν σημασία στην προάσπιση των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Επαναλαμβάνοντας την δήλωσή του «δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχία κανενός σεναρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την Βόρεια Κύπρο», ο Ερντογάν ανέφερε ότι στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ δεν υπολόγισαν τον τουρκοκυπριακό «λαό». Στη συνέχεια, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές, σημειώνοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν έχει χωνέψει την ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, έγινε τηλεδιάσκεψη από το κατεχόμενο φράγμα στα Πάναγρα, που έδειχνε το νερό να ρέει μετά την επιδιόρθωση της βλάβης του αγωγού που μεταφέρει νερό από τον φράχτη Αναμούρ της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ταυτόχρονα με τις «εξαγγελίες» μπήκαν μπουλντόζες στα Βαρώσια.

Με το που ανακοίνωσαν άνοιγμα μέρος της παραλίας της Αμμοχώστου, μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα μπήκαν στην πόλη.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Sefa Karahasan, φορτηγά κι άλλα οχήματα ανέμεναν το «πράσινο φως» και ακολούθως εισήλθαν στα Βαρώσια.

Δήμαρχος Αμμ/στου στο SigmaLive: Πρόκειται για μια κακή εξέλιξη

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου δήλωσε στο Κυπριακό SigmaLive

«Το έκαναν για να βοηθήσουν τον Τατάρ. Κατ’ εμένα το κάνουν για να τορπιλίσουν τις συνομιλίες. Ως Αμμοχωστιανοί τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε και στα ΗΕ και στην ΕΕ ότι πρώτο θέμα είναι η απόδοση περίκλειστης περιοχής κάτω από την αιγίδα ΗΕ για να πάμε σε συνομιλίες», είπε ο κ.Ιωάννου.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για κακή εξέλιξη, που δεν βοηθά. «Προσπαθούν να το περάσουν ότι δεν παραβιάζουν κάτι. Είναι μια σαλαμοποίηση που κάνουν από το ’74 και εντεύθεν. Αν εκλεγεί ο εκλεκτός τους, δηλαδή ο Τατάρ, θα συνεχίσουν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης συνομιλιών, αν συνεχίσει αυτό θα έχουμε χειρότερα».

«Τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να είναι σωστά, γιατί πρώτα πρώτα πρέπει να επηρεάσουν την Τουρκία», είπε ο κ.Ιωάννου.

Η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης στο άνοιγμα των Βαρωσίων

Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων.

Ακιντζί: Ντροπή για τη «δημοκρατία» οι σημερινές αποφάσεις

Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ντροπή για τη «δημοκρατία» μας, αναφέρει στην τοποθέτηση του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για τον αγωγό μεταφοράς νερού και τα Βαρώσια. Αυτές οι διευθετήσεις, προσθέτει, έγιναν ώστε η Άγκυρα να δώσει πλεονέκτημα σε ένα εκ των υποψηφίων και για να δημιουργήσει άλλη μια διάσταση της παρέμβασης τους στις εκλογές.

«Όσο αφορά τα όσα γίνονται στην περίκλειστη Αμμόχωστο, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσα και στο παρελθόν, να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μην αποτελούν εμπόδιο για τη λύση, αλλά συμβάλουν στη λύση. Καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την άτυπη πενταμερή 5+1 μετά τις «εκλογές».

«Αυτοί που προσπαθούν να κάνουν βήματα στα Βαρώσια πριν τις εκλογές, οδηγούν τους Τ/κ σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί τους Τουρκοκύπριους να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτά τα βήματα με ελεύθερη βούληση.

Μερική αναδημοσίευση από Sigmalive

Πηγές; – Sigmalive – yeniduzen – Sefa Karahasan –

You may also like

Leave a Comment