Home Greece Διπλωματικό Σκάκι για γερά νεύρα – Προσπάθεια Διπλωματικού εναγκαλισμού της Ιταλίας από τους Τούρκους

Διπλωματικό Σκάκι για γερά νεύρα – Προσπάθεια Διπλωματικού εναγκαλισμού της Ιταλίας από τους Τούρκους

by Alexandros Ammohostianos
264 views

Αναδημοσιεύουμε από το Greek American Media

Διπλωματικό Σκάκι για γερά νεύρα εκτυλίσσεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με το παιχνίδι να “χοντραίνει” επικίνδυνα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για την ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη. Τις τελευταίες μέρες είχε η Ελλάδα από την μία, το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας Αιγύπτου, τις Γαλλικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις κατά των τουρκικών κινήσεων, ενώ από την άλλη έχουμε την Τουρκία να εδραιώνει ακόμη και μέσω διαφωνιών την σταθερή συμμαχία της με την Ρωσία (από το 2010 αυτή η συμμαχία) σε ένα μοντέλο Συρίας στην Λιβύη, την τούρκο-TRUMPική προσέγγιση όπου ο Ερντογάν αναμένει από τον Αμερικανό πρόεδρο την σταθερή, και αν είναι δυνατόν, την άνευ όρων στήριξη του Αμερικανού προέδρου σε οποιαδήποτε κίνηση προχωρήσει η Τουρκία όπως έγινε με της κυρώσεις για τους S400, το Αφρίν, τους Κούρδους στην Συρία και το Ιράκ, αλλά και την δήθεν ζώνη ασφαλείας στο Συριακό έδαφος από τους Τούρκους.

Μέσα σε αυτή την φρενήρη διπλωματική κίνηση, εντάσσεται και η προσπάθεια διπλωματικού εναγκαλισμού της Ιταλίας από τους Τούρκους, με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ιταλία.

Σε τελείως διαφορετικούς τόνους από αυτούς που μας συνήθισε μέχρι πριν λίγες μόνο ώρες, και σε καθαρά διπλωματική γλώσσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί συνεργασία με την Ιταλία στις δραστηριότητες της ανατολικής Μεσογείου.Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι θέλουν από δω και πέρα να δουν την Ιταλία να συμμετέχει στις διμερείς ή τριμερείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Ο Τσαβούσογλου κρατώντας την ποιμενική ράβδο και φορώντας την προβιά του καλού Σαμαρείτη, και μιλώντας σε γλώσσα που κανείς σοβαρός αναλυτής δεν θα μπορούσε να πάρει στα σοβαρά, έγινε από πολεμοχαρής, πολεμοκάπηλος σφαγέας των Ελλήνων, με βάση επανειλημμένες δηλώσεις του εδώ και χρόνια, σε υπερασπιστή του δήθεν διαλόγου, της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας… η Άγκυρα πάντοτε στήριξε τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες της περιοχής… Το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε»

«εντός της ΕΕ τη μεγαλύτερη στήριξη την είχαμε από την Ιταλία. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα. Αυτά συζητήσαμε σε ένα ειλικρινές κλίμα και (αποφασίσαμε) να κάνουμε από κοινού βήμα για τις δυσκολίες που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Ιταλία για μια μόνιμη ειρήνη στη Λιβύη και για μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα. Έχουμε συναίσθηση του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ιταλία εδώ και τους ευχαριστούμε»,

«εμείς ως Τουρκία θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι ένα πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Την ίδια διάθεση και σκέψη είδαμε να υπάρχει και στην Ιταλία. Αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλεισμό της Τουρκίας δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία. Κι εμείς για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας αναγκαστήκαμε να κάνουμε βήματα. Και η προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ είναι δική μας ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη. Το έχω πει σε όλους και κυρίως στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε».

 «Kαι η Ιταλία είδαμε ότι θέλει να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα (Αν. Μεσογείου). Εμείς αυτό το αντικρίσαμε με ικανοποίηση επειδή η Ιταλία είναι μια χώρα που διαμεσολαβεί συμπεριφερόμενη πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια και με αντικειμενικότητα».

«Επομένως στην περίοδο που ακολουθεί εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία τόσο εντός της ΕΕ όσο και για την ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «από την άλλη, βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού. Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι αυτά τα θέματα».

Από την πλευρά του Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι:

“χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία. Αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές. H Ιταλία βλέπει την Τουρκία ως ένα συνέταιρο εκ των ουκ άνευ και η οριστική μας απόφαση είναι να διατηρήσουμε τον διάλογό μας. Eμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία (στη Λιβύη)».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ – Sigmalive – Naftemporiki –

By Alex Ammohostianos

You may also like

Leave a Comment