Home Culture Θαυμάστε την Νέα Aνακαινισμένη Πλατεία Ομονοίας – VIDEOS + 56 Photos 1865 – 2020

Θαυμάστε την Νέα Aνακαινισμένη Πλατεία Ομονοίας – VIDEOS + 56 Photos 1865 – 2020

by Alexandros Ammohostianos
469 views

Στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας παραδίδεται σήμερα η πλατεία Ομονοίας.

Η πλατεία ανακατασκευάστηκε ριζικά με χορηγίες ιδιωτών, αποκτώντας και πάλι το εμβληματικό της συντριβάνι, το οποίο έχει τώρα διάμετρο 30 μέτρων.

Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, αλλά λόγω της καραντίνας δεν είχε αποδοθεί στους πολίτες.

Ήδη από το πρωί, τα προστατευτικά έχουν απομακρυνθεί από το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας και συνεργεία του δήμου Αθηναίων προβαίνουν στον καθαρισμό της.

Σε λίγες ώρες σύμφωνα με πληροφορίες, θα λειτουργήσει φωταγωγημένο και το συντριβάνι.

Η Πλατεία Ομονοίας και η ιστορία της

Η ιστορία της Πλατείας Ομονοίας ξεκινάει κάπου στο 1834, όταν ο Σάουμπερτ μαζί με τον Κλεάνθη σχεδίαζαν την Πλατεία Ανακτόρων, όπως ήταν η πρώτη της ονομασία και προοριζόταν για την ανέγερση των Ανακτόρων. Εν τέλει χτίστηκαν στο σημείο που βρίσκεται η Παλιά Βουλή σήμερα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη σημερινή Βουλή, ενώ η πλατεία αποτελούσε ουσιαστικά το τέρμα της εξοχικής βόλτας των Αθηναίων πολιτών.

Την σημερινή της ονομασία την οφείλει στην συμφιλίωση των δυο πολιτικών παρατάξεων της εποχής, των ορεινών και των πεδινών, όπου το 1862 έδωσαν όρκο ‘’ομονοίας’’.

Πλατεία Ομονοίας 80s – 70s – 60s 

Στο τέρμα της οδού Αθηνάς και βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ, χτίζεται το ξενοδοχείο ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’ το 1889 και αποτελεί μέχρι σήμερα σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο.

Στις αρχές του 19ου αιώνα η Πλατεία Ομονοίας γνωρίζει μια ιδιαίτερη άνθιση, χτίζονται σημαντικά ξενοδοχεία γύρω από αυτήν, δεντροφυτεύεται και γίνεται σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής των Αθηναίων. Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε αποτυπώσει αρκετές φορές σε πίνακές του, το στέκι του και ιστορικό καφέ ‘’Νέον’’ που κοσμούσε τη πλατεία.

Πλατεία Ομονοίας 50s – 40s – 30s – 20s –

Πλατεία Ομονοίας 1860 – 1919

Ο υπόγειος σταθμός το ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, της δίνει πιο εμπορικό χαρακτήρα, καθώς πλήθος μαγαζιών ανοίγουν στη πλατεία και την γύρω περιοχή μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Η τοποθέτηση του αγάλματος ‘’Δρομέας’’ του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου έρχεται να δώσει μια διαφορετική αισθητική στη πλατεία αλλά με την έναρξη των εργασιών για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το γλυπτό απομακρύνεται και η Πλατεία Ομονοίας αναδιαμορφώνεται, καταργώντας ουσιαστικά τον ρόλο της ως πλατεία και παίρνει την μορφή που έχει μέχρι και σήμερα.

Πλατεία Ομονοίας 1901 – 1920

Πλατεία Ομονοίας 1884 – 1900

Πλατεία Ομονοίας 1865

By Alex Ammohostianos

Με πληροφορίες από Δήμο Αθηναίων – ΑΜΠΕ – Wikipedia –

You may also like

Leave a Comment