Home Cyprus Κ. Μητσοτάκης για Αμμόχωστο: «Η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορα της Ευρώπης»

Κ. Μητσοτάκης για Αμμόχωστο: «Η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορα της Ευρώπης»

by Alexandros Ammohostianos
755 views
Νέο μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ροτόντα.

Καταδίκασε την Τουρκία για την Αμμόχωστο

O κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των στην Αμμόχωστο στην Κύπρο τονίζοντας ότι:

«H απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου»

O πρωθυπουργός σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως:

«Kάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».

Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη

 O πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έγινε στο μνημείο της Ροτόντας, επισήμανε:

«Η διάκριση “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα θεσμούς και οργανισμούς που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελεί και μια γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη»,

Αναφερόμενος στο μνημείο της Ροτόντας τόνισε πως συμβολίζει τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών, κάτι που, όπως είπε δεν συμβαίνει με το μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τη μέρα που μετατράπηκε σε τζαμί.

«Σήμερα έχουμε τη γιορτή της Ευρώπης και των αξιών της και είναι χαρά μου που το Βραβείο θα το παραλάβει η ίδια πρόεδρος της Κομισιόν, έστω και διαδικτυακά, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες την τιμή που αποδίδει η Θεσσαλονίκη στην ίδια και το μέλλον της κοινής μας πατρίδας».

«Είναι ένα Βραβείο που φέρει το όνομα μιας ισχυρής γυναίκας του 10ου αιώνα στα χέρια μιας δυναμικής και ηγετικής φυσιογνωμίας του 21ου αιώνα»

Πηγή: ΑΜΠΕ

You may also like

Leave a Comment