Home Cyprus Ν. Δένδιας: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Ν. Δένδιας: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν

Ν. Δένδιας: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Ν. Δένδιας: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν

by Alexandros Ammohostianos
847 views

Tριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Ν. Δένδιας: Η στρατηγική συνεργασία δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν (VIDEOS)

«Υποσχόμενη» χαρακτήρισε την στρατηγική συνεργασία Ελλάςδας, Κύπρου και Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τους ομολόγους του, της Κύπρου και του Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Υποσχόμενη αλλά δεν στρέφεται ενάντια σε κανένα, διευκρίνισε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι έχει στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της αμυντικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, οι στενές σχέσεις των τριών χωρών αποτελούν εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παρατήρησε ότι οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, κοινές κατανοήσεις και αναμένεται να δώσουν κοινές απαντήσεις.

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ καθώς στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας.

«Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα», σημείωσε επίσης για να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα «κατέθεσε την συνεισφορά της για την σταθερότητα στην περιοχή», αναφερόμενος στις πρόσφατες συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας, και οι ομόλογοί του από τον Κύπρο και το Ισραήλ, τόνισαν πως είναι απολύτως ανοιχτοί στην πολιτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής.

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας χαιρέτισε την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και πρόσφατα το Σουδάν.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα από την πλευρά της «κατέθεσε τη συνεισφορά της στην σταθερότητα της περιοχής με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και με τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή στη Χάγη των διαφορών μας για καθορισμό των θαλασσίων ζωνών». Και πρόσθεσε: «Έτσι δείξαμε στην παγκόσμια κοινότητα πώς οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους. […] Μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμεναν άλυτες για μισό αιώνα και δημιουργήσαμε ένα λαμπρό παράδειγμα, ένα υπόδειγμα για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας».

Υπογράμμισε μάλιστα, την ιδιαίτερη ικανοποίηση τόσο του ίδιου, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου.

«Κατέρριψε έτσι με τον πιο πανηγυρικό τρόπο έναν υπόγειο μύθο πολλών ετών, ότι η Ρωσία δήθεν αντιτίθεται στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, τόσο στο Αιγαίο όσο στην Ανατολική Μεσόγειο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ασκενάζι: Να συνεχίσουμε τη σταθερότητα

Την πεποίθηση πως η τριμερής συνάντηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, εξέφρασε από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι. Ρητή αναφορά έκανε και στην ανάγκη κοινού σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας σημείωσε πως στόχος είναι «να συνεχίσουμε τη σταθερότητα και την αμυντική μας συνεργασία και την ασφάλεια της περιοχής μας» και δήλωσε «πεπεισμένος ότι αυτές οι συναντήσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις». Όπως ανέφερε, «μέσω μιας δημιουργικής διπλωματίας και με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους στην περιοχή μας».

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια ευημερία, ειρήνη και σε μια ειλικρινή και καλή σχέση ανάμεσά μας.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της τριμερούς, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είδε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι συναντήσεις. «Οι σχέσεις της τριμερούς δημιουργούν μια σημαντική επαφή που ενώνει και ανθρώπους και χώρες» επισήμανε.

Περαιτέρω είπε πως ως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ πιστεύει πάρα πολύ στη διπλωματία και στην τριγωνική συνεργασία για το καλό της περιοχής και ιδιαίτερα για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, σημείωσε πως οι τρεις αυτές χώρες θα μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο σε άλλους τομείς, όπως είναι η στρατηγική συνεργασία, η τεχνολογία και ειρήνη, η υγεία.

Για τη Μέση Ανατολή ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες, μετά από πολλές διπλωματικές δυσκολίες, «γινόμαστε μάρτυρες ενός παραθύρου ευκαιριών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς».

Όπως συμπλήρωσε, η υπογραφή συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδεικνύουν ότι θα προχωρήσουν σε στρατηγικές συνεργασίες στους οικονομικούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς τομείς, δίνοντας ένα καλύτερο μέλλον στους νέους της χώρας μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως πνέει ένας θετικός άνεμος οικονομικής ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε δε την ελπίδα, άλλες χώρες να συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες ώστε η Μέση Ανατολή να γίνει μια όαση ειρήνης.

Απευθυνόμενος στην παλαιστινιακή Αρχή, την κάλεσε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, «για να μπορέσει κι εκείνη να ενταχθεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες, πηγαίνοντας τον λαό της σε καλύτερες ημέρες και καλύτερες στιγμές ειρήνης και σταθερότητας».

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την πρωτοβουλία τους για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής. «Δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε χωρίς την καλή διάθεση των ΗΠΑ» είπε.

Τέλος, προσκάλεσε τους ομολόγους στην επόμενη συνάντηση στο Ισραήλ, «με σκοπό τη συνέχεια της ευημερίας και της ειρήνης της περιοχής μας».

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις

Το μήνυμα πως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα, έστειλε στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Δυστυχώς, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά θετικών δεδομένων και δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, η Τουρκία αποτελεί την εξαίρεση, αφού με μια σειρά έκνομων ενεργειών, κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, και όχι μόνο» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Επίσης, τόνισε πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση κι αποφασιστικότητα των τριών χωρών για ενίσχυση, εμβάθυνση κι επέκταση της τριμερούς μας συνεργασίας. Συνέργειες που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου φυσικά του Δικαίου της Θάλασσας, και της βασικής αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως επισήμανε.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ανέφερε ότι αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών και πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τριμερή, ενημέρωσε πως συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία, το Κυπριακό και την Ειρηνευτική Διαδικασία στο Μεσανατολικό. Επίσης, είπε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η Άγκυρα συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες της. Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε και για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ειδική μνεία έκανε στην πρόσφατη υπογραφή του καταστατικού για το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, το East Mediterranean Gas Forum, σημειώνοντας ότι αποτελεί αναμφίβολα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας κι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο ανοίγει τον δρόμο και για περαιτέρω πολυμερείς, θεματικές συνεργασίες, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς.

Στη συνέχεια, είπε πως μέσα από την ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας τους, εξέτασαν την επιτευχθείσα πρόοδο και αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους ενίσχυσης των δράσεών τους σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η τεχνολογία, η επιστήμη και η καινοτομία. Ακόμα, συζήτησαν για την προοπτική διεύρυνσης (σε συγκεκριμένα θέματα) του τριμερούς μηχανισμού Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και με άλλα κράτη της περιοχής, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εκτιμά πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και ανακοινώσεις προς την εν λόγω κατεύθυνση.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ προσδιόρισε πως στόχος είναι συνεχίσουν στον δρόμο της συνεργασίας και των συνεργειών με μια θετική προσέγγιση πάντοτε, «προσκαλώντας όλα τα κράτη της περιοχής, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς, αλλά με ελάχιστη προϋπόθεση το αυτονόητο: τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας του κάθε κράτους και την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας».

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισήμανε πως η σημερινή συνάντηση έδωσε την ευκαιρία να τεθούν νέοι στόχοι στην προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και είπε πως προσβλέπει στην επόμενη συνάντηση, για την οποία εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Πηγές: – ΑΜΠΕ – ERT – Υπουργείο Εξωτερικών (twitter)

You may also like

Leave a Comment