Home Greece Ν. Δένδιας σε Σ. Λαβρόφ: Η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης (VIDEOS)

Ν. Δένδιας σε Σ. Λαβρόφ: Η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης (VIDEOS)

by Yannis Iosifidis
537 views
Tα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν περιφερειακά ζητήματα, οικονομική και ενεργειακή συνεργασία O κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε:

«Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας».

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην Τουρκία και την προκλητική της συμπεριφορά λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η επίσκεψή σας στην Αθήνα πραγματοποιείται τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας… Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή», 

«Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Επαναλαμβάνοντας πως «κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι:

«η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις… Εξέφρασα στον κύριο Λαβρόφ την ανησυχία της Ελλάδας για τον ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας»

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι:

«η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή».

Nωρίτερα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Λαβρόφ, διεμήνυσε ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

You may also like

Leave a Comment