Home Greece «Ο Tραμπ ηττήθηκε αλλά ο «τραμπισμός» υπάρχει» Ντόρα Μπακογιάννη

«Ο Tραμπ ηττήθηκε αλλά ο «τραμπισμός» υπάρχει» Ντόρα Μπακογιάννη

by Alexandros Ammohostianos
334 views
Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ σηματοδοτεί την επιστροφή μιας Αμερικής η οποία είναι και δρα ως η ισχυρότερη δημοκρατία του πλανήτη. Ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα στραφεί πρώτα στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς καλείται να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή: την συμφιλίωση των Αμερικανών και την γεφύρωση των χασμάτων τα οποία έχουν διχάσει την Αμερική. Ο Tραμπ ηττήθηκε αλλά ο «τραμπισμός» υπάρχει και υποστηρίζεται από ένα συμπαγές σώμα πολιτών στις ΗΠΑ.

Άρθρο Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Η προεδρία Μπάιντεν θα σημάνει επίσης την επιστροφή των ΗΠΑ στους διεθνείς οργανισμούς και στην πολυμερή συνεργασία. Η επιστροφή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Συμφωνία των Παρισίων και ο σεβασμός των διεθνών θεσμών θα αλλάξουν την πολιτική που ακολουθήθηκε την περασμένη τετραετία. Βασική είναι και η σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς ο Tραμπ έβλεπε την Ευρώπη ανταγωνιστικά και κατέστη εκ των πραγμάτων πολέμιος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όταν υποστήριξε το Brexit. Υπονόμευσε επίσης τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της συλλογικής ασφάλειας. Αυτά θα αλλάξουν από τον Γενάρη του 2021. Η νέα διακυβέρνηση θα επαναφέρει το δόγμα ότι ΗΠΑ και ΕΕ είναι στενοί σύμμαχοι και εταίροι και θα διασφαλιστεί η ενότητα της Δύσης σε μια εποχή που υπάρχουν πολλές αναθεωρητικές δυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη οι οποίες αμφισβητούν την φιλελεύθερη διεθνή τάξη.

Μια σημαντική παράμετρος είναι η γνώση και η εμπειρία 47 χρόνων που κουβαλάει ο Μπάιντεν στις πλάτες του. Αυτό είναι σημαντικό και για τα δικά μας ζητήματα. Γνωρίζει καλά την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Γνωρίζει πρόσωπα και απόψεις. Έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ξέρει καλά τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως, δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν με γνώμονα τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι γνωστό ότι κάθε κράτος κοιτάει να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Όμως αυτή την στιγμή υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ΗΠΑ και Ελλάδας. Όλοι μας επιδιώκουμε την σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό ελπίζουμε ότι θα λάβει υπόψη του ο Μπάιντεν και δεν θα δράσει με γνώμονα τις διαπροσωπικές σχέσεις με ηγέτες όπως έκανε ο προκάτοχός του. Είμαι δε βέβαιη ότι θα συνεχίσει την πολιτική της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας.

Με δύο λόγια, θέλω να πιστεύω ότι θα επιστρέψει η πολιτική βάσει αρχών και αξιών, κάτι το οποίο είχε παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι ο Μπάιντεν θα ενδιαφερθεί για την δημοκρατία, την ασφάλεια των πολιτών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην χώρα του όσο και διεθνώς. Αυτό ίσως τον φέρει αντιμέτωπο με τα αυταρχικά καθεστώτα καθώς και με τα κράτη που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο. Το βέβαιο είναι ότι η αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ είναι μια μεγάλη ανάσα για τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη και την ισορροπία και συνεργασία της Δύσης.

Άρθρο Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Cover photo by: Ντόρα Μπακογιάννη – Dora Bakoyannis

You may also like

Leave a Comment