Home Greece Πλήρες Ρεπορτάζ – Τρόμος και θάνατος στη Σάμο: Σεισμός 7 Ρίχτερ, 2 νεκροί μαθητές , τσουνάμι και 15 μετασεισμοί (VIDEOS – PHOTOS)

Πλήρες Ρεπορτάζ – Τρόμος και θάνατος στη Σάμο: Σεισμός 7 Ρίχτερ, 2 νεκροί μαθητές , τσουνάμι και 15 μετασεισμοί (VIDEOS – PHOTOS)

by Alexandros Ammohostianos
407 views
Η Σάμος και οι γύρω περιοχές βίωσαν τον απόλυτο τρόμο από τον μεγάλο σεισμό των 7 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ που έλαβε χώρα στις 13:51 τοπική ώρα Ελλάδος. Από τον σεισμό έχασαν την ζωή τους 2 παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μαθητές λυκείου, που καταπλακώθηκαν από κατάρρευση τοίχου μέσα στην πόλη της Σάμου Τον σεισμό ακολούθησαν τέσσερα διαδοχικά χτυπήματα από τσουνάμι 

Το άρθρο ανανεώνεται συνεχώς

Διαδοχικοί μετασεισμοί σημειώνονται στη Σάμο μετά την ισχυρή δόνηση των 7 ρίχτερ. Αρκετοί μετασεισμοί έχουν μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ στις 5:14 τοπική ώρα Ελλάδος, σημειώθηκε η ισχυρότερη μέχρι στιγμής δόνηση, της τάξεως των 5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός των 5 Ρίχτερ είχε επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σάμου και εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα.

2 Νεκροί

Από τον φονικό σεισμό, νεκρά είναι δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μαθητές λυκείου, που καταπλακώθηκαν από κατάρρευση τοίχου μέσα στην πόλη της Σάμου, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,7 ρίχτερ Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Χάρη Ζαβουδάκη, τα δύο παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρόμο της πόλης και ο σεισμός προκάλεσε την πτώση ενός τοίχου. Το ΕΚΑΒ έβγαλε τα σώματα των παιδιών, χωρίς τις αισθήσεις τους, όπως επιβεβαιώθηκε και από την Πυροσβεστική.

O σεισμός προκάλεσε ζημιές σε κτίρια στη Σάμο, στο Καρλόβασι και στο Βαθύ. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί. Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Και οι τέσσερις δεν κινδυνεύουν σύμφωνα με την ΕΡΤ.

O σεισμός ήταν ένας επιφανειακός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Μάλιστα σημειώθηκε μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί» και πως είναι πρόωρο να πει κανείς ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Μήνυμα Μητσοτάκη: Η Σάμος άντεξε

“Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο”, ανέφερε μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης, από πτώση τοίχου στο Καρλόβασι τραυματίστηκε ένας άνδρας. Στην ίδια περιοχή, πολύ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί ο μητροπολιτικός ναός Αγίου Νικολάου και η Πορφυριάδα Σχολή-δημοτικό σχολείο, όπου ευτυχώς οι μικροί μαθητές δεν έπαθαν τίποτα. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στην πόλη της Σάμου, το Βαθύ, όπου τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε πρώτη εικόνα οι ζημιές στο νησί αφορούν σε παλαιά κτίσματα, ενώ η πυροσβεστική αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει κληθεί για παροχή βοήθειας. Το αεροδρόμιο της Σάμου έκλεισε για λίγο για λόγους ασφαλείας, ωστόσο τώρα είναι και πάλι ανοιχτό.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία είναι σε μέγιστη ετοιμότητα. Στη Σάμο μεταβαίνει κλιμάκιο του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ, αποτελούμενο από 9 άτομα (ιατρό, νοσηλεύτρια και 7 διασώστες), καθώς και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρ. Ροϊλός. Και τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μεταβαίνουν σήμερα στη Σάμο, με επικεφαλής τον γ.γ. Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.

Πηγές: – earthquake.usgs.gov – ΟΑΣΠ – ERT – SKAI –

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment