Home Greece ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δένδιας – Μητσοτάκης – Παναγιωτόπουλος: Μπαράζ διπλωματικών επαφών για Ελληνοτουρκικά (VIDEOS)

ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δένδιας – Μητσοτάκης – Παναγιωτόπουλος: Μπαράζ διπλωματικών επαφών για Ελληνοτουρκικά (VIDEOS)

by Alexandros Ammohostianos
295 views

Σε ένα αγωνιώδες διπλωματικό κρεσέντο συναντήσεων και συζητήσεων επιδίδεται τις τελευταίες μέρες η χώρα μας. Από Ελληνικής πλευράς είχαμε την:

  • Eπίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ,
  • Μήνυμα Μητσοτάκη σε Μακρόν: «Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη και τη Γαλλική Δύναμη»
  • Τηλεφωνική επικοινωνία του  Ν. Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου
  • Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με την Α. Μέρκελ
  • Τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Βαρβιτσιώτη με Ευρωπαίους ομολόγους του

Ν. Δένδιας από Ισραήλ

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις συναντήσεις του στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι τόνισε:

«Η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και σταθερότητα», 

Σε δήλωσή του μετά τις επαφές του στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή/τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο Ν. Δένδιας μίλησε για εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, διαμηνύοντας ότι διανύουν την καλύτερη περίοδο τους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του και είπε πως του μετέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός από την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας είχε εκτεταμένες συνομιλίες αρχικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της χώρας για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, με έμφαση στον αγωγό EastMed. Επίσης, συζήτησαν για τη διμερή οικονομική συνεργασία και τις ευκαιρίες που ανοίγονται, είτε στο διμερές είτε στο πολυμερές πλαίσιο, ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως επισήμανε ο Έλληνας.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Μακρόν: «Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη και τη Γαλλική Δύναμη»

Μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την στήριξή του στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με tweet στον επίσημο λογαριασμό του.

Το μήνυμα, γραμμένο στα γαλλικά, αναφέρει:

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα κι ένας ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες.

Στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία.

«Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα»

Τηλεφωνική επικοινωνία του  Ν. Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα σήμερα, εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χώρων.

Κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων και τονίστηκε η σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ζάκι εξέφρασαν τη βούληση των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προώθηση συνθηκών ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επισημάνθηκε δε, η σημασία της υπογραφείσας Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με την Α. Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Eνόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο για την τουρκική προκλητικότητα

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Merkel για την τουρκική προκλητικότητα.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Βαρβιτσιώτη με Ευρωπαίους ομολόγους του

O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενόψει της προετοιμασίας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετάσχει μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τρέχουσες εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης μετέφερε επίσης στους ομολόγους του το χθεσινό μήνυμα αποφασιστικότητας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

You may also like

Leave a Comment