Home Greece Σεισμική υπερδιέγερση στην Κρήτη??? Ακόμη ένας Ισχυρός Σεισμός 5,2 – 5.9 ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης (VIDEO – Γραφικά))

Σεισμική υπερδιέγερση στην Κρήτη??? Ακόμη ένας Ισχυρός Σεισμός 5,2 – 5.9 ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης (VIDEO – Γραφικά))

by Alexandros Ammohostianos
340 views

Μετά τους σεισμούς στις 2 Μαΐου με 5.9 στην κλίμακα Ρίχτερ και στις 17 Μαΐου με 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ, ακόμη ένας σεισμός χτύπησε την Κρήτη πριν λίγες ώρες και είναι της τάξης των 5.2 με 5.9 στην κλίμακα Ρίχτερ!!!

Σε 17 μέρες η Κρήτη είχε τρεις, όχι ευκαταφρόνητους σεισμούς… Σε αυτούς δεν μετράμε τους δεκάδες προ και μετά-σεισμούς. Και διερωτάται κάποιος αν η Κρήτη περνάει περίοδο Σεισμικής υπερδιέγερσης. Μια ερώτηση που μόνο ειδικοί στο θέμα θα μπορούσαν να μας απαντήσουν στο εγγύς μέλλον.

Σήμερα 17 Μαΐου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα ξημερώματα της Τρίτης στις 02:22 ώρα Ελλάδος σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 97 χιλιόμετρα νότια της Άρβης, στην Κρήτη. η σε απόσταση 459 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας.

Σύμφωνα με  το EMSC, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (19/5), στις 02:22, σε υποθαλάσσια περιοχή του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ από την πλευρά του. υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8 βαθμών και σημειώθηκε σε απόσταση 91 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της νότιας Κρήτης, ωστόσο δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές. Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, στην ίδια περιοχή ακολούθησαν 12 σεισμοί άνω των 3,1 Ρίχτερ, με μεγαλύτερους 3 μετασεισμούς των 3,9 Ρίχτερ.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας με ανάρτηση του του Facebook αναφέρει πως:

«Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ στις 2:22 π.μ από την υποθαλάσσια περιοχή 97 χιλιόμετρα νότια της Άρβης που είχε δώσει στις 2 Μαΐου τον ισχυρό σεισμό τοπικού μεγέθους 5,9 Ρίχτερ (ή 6,8 Ρίχτερ Mw). Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φθίνουσα πορεία στην εξέλιξη του φαινομένου. Παρόλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν στο φαινόμενο όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό».

Το ιστορικό των σεισμών σε 17 μέρες 

19 Μαΐου  – Σημερινός σεισμός 5.2 – 5.8 στην κλίμακα Ρίχτερ

17 Μαΐου – Σεισμός 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ

2 Μαΐου Σεισμός 5.9 στην κλίμακα Ρίχτερ

Με ανάρτηση του στο Face Book πριν 20 ώρες, και 6 ώρες πριν τον νέο σεισμό. o k. Χουλιάρας ανέφερε πως o προχθεσινός σεισμός 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ και πάλι στην Κρήτη, ήταν Μετασεισμός των 5,9 Ρίχτερ, που είχαν καταγραφεί στις 2 Μαΐου.

Στην ανάρτηση του διαβάζουμε:

“Μετασεισμός των 5,9 Ρίχτερ, που είχαν καταγραφεί στις 2 Μαΐου, ήταν ο σημερινός σεισμός των 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.”

Tην ανάρτηση του k. Χουλιάρα ακολουθεί το πιο κάτω VIDEO από το ρεπορτάζ για τον σεισμό πριν 2 μέρες.

By Alex Ammohostianos & Yanni Iosifidi

You may also like

Leave a Comment