Home Greece Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η σχέση ΗΠΑ–Ελλάδας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η σχέση ΗΠΑ–Ελλάδας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο

by Yannis Iosifidis
315 views
Η πραγματοποίηση μιας δεύτερης επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο αποτελεί σαφέστατη ένδειξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών σε Βατικανό, Ιταλία, Ελλάδα και Κροατία.

Καλωσορίζοντας ταυτόχρονα την έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα. Ο κ. Πομπέο εκτός της Αθήνας – στην οποία φτάνει την Κυριακή – θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και τη Βάση της Σούδας στην Κρήτη, ενώ θα γίνει δεκτός στην κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά. O αξιωματούχοςτου Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε:

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επικείμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει μια χρονιά επιτυχιών στη διμερή μας σχέση»,

Σε σχέση με το σκέλος της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι πρώτη φορά την επισκέπτεται Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ:

«Είναι ιστορική πόλη και αποτελεί πύλη προς τα Βαλκάνια όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο. Στη Θεσσαλονίκη, θα δείξουμε πως βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, επενδύοντας στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», .

Στη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη ο κ. Πομπέο θα υπογράψει διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα. Θα έχει συνάντηση με επιχειρηματικούς ηγετικούς παράγοντες και θα δώσει έμφαση στη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων ενεργειακής υποδομής που υλοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καταβάλουν προσπάθειες στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ικανότερος εταίρος των ΗΠΑ στους τομείς της ενεργειακής διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας, σημειώνοντας και την πρόσφατη παρουσία στην Αθήνα αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Αμερικανού Υπουργού στη Θεσσαλονίκη, είπε πως η επίσκεψη στη Βάση της Σούδας αποτελεί παράδειγμα ότι η σχέση ασφαλείας έχει επεκταθεί μετά την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνία MDCA. Κι αυτό επιτρέπει την επέκταση και ενίσχυση αρκετών διμερών δραστηριοτήτων, όπως στο Στεφανοβίκειο, αλλά και την αύξηση της ναυτικής δραστηριότητας στη Σούδα.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά κι αν ζητηθεί από την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου, ο ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Πομπέο έχει μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις προκλήσεις που εμφανίζονται, αλλά έχει επίσης καλωσορίσει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στον διάλογο.

«Χαιρετίσαμε την ανακοίνωση της 22ας Σεπτεμβρίου για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σίγουρα, είναι κάτι που ενθαρρύνουμε και είμαι σίγουρος ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί»

Σε ερώτηση αναφορικά με τον χάρτη της Σεβίλης και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται την άποψη που έχει εκφράσει και η Ε.Ε., ότι ο χάρτης δεν έχει καμία νομική σημασία, σημείωσε:
«Ως θέμα αρχής έχουμε πολλές φορές δηλώσει ότι υποστηρίζουμε την επίλυση των θαλασσίων διαφορών μεταξύ των κρατών με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»,

 «Eνθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν το διάλογο και τις ευκαιρίες των θεσμικών δομών που έχουμε για διάλογο και να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία για να επιλύσουν αυτά τα θέματα και να αποκλιμακώσουν αποφεύγοντας μονομερή βήματα τα οποία αυξάνουν τις εντάσεις».

Αναφέρθηκε στη συνάντηση Πομπέο – Δένδια στη Βιέννη και Πομπέο – Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία και σημείωσε ότι η δυνατότητα αποκλιμάκωσης και εν συνεχεία η πραγματοποίηση συζητήσεων και διαλόγου είναι πολύ σημαντική για αυτούς τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ και μειώνει την πιθανότητα ατυχημάτων ή περιστατικών.

«Συνεπώς, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν ώστε να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν μια συμφωνία», ενώ ανέφερε ότι η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τόνισε πάντως ο βασικός σκοπός του ταξιδιού είναι η διμερής σχέση με την Ελλάδα.

«Η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι μια θετική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή. Οι σχέσεις με μια χώρα δεν υπαγορεύουν τις σχέσεις με μια άλλη.»

Σε σχέση με το προσφυγικό και την πρόσφατη καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας, υπενθύμισε την πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της βοήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«‘Είναι σίγουρος το θέμα θα εγερθεί στις συνομιλίες, δεν έχουμε πάντως κάποια νέα ανακοίνωση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

You may also like

Leave a Comment