Home Diaspora Συνάντηση Ελπιδοφόρου-Πομπέο: Συζήτησαν για Αν. Μεσόγειο και Τουρκία

Συνάντηση Ελπιδοφόρου-Πομπέο: Συζήτησαν για Αν. Μεσόγειο και Τουρκία

by Alexandros Ammohostianos
876 views
 O Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια συνάντησης του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, εξέφρασε την ανησυχία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας,  Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή.

O Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι ανησυχίες μας αυτή τη φορά όπως είναι φυσικό επικεντρώθηκαν στην επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των κρατών, τα οποία πλήρωσαν στο εγγύς παρελθόν βαρύ φόρο αίματος για να εξασφαλίσουν και να φτάσουν στο σημερινό status quo και στη διαμόρφωση των ισορροπιών και των συνόρων στη περιοχή»,

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκτίμησε ότι οι πιέσεις της Αμερικής για την απόσυρση του τουρκικού στόλου από την Eλληνική υφαλοκρηπίδα απέδωσαν. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, το αμερικανικό ενδιαφέρον να συνεχιστεί, με στόχο να επιτευχθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου διαλόγου. O Αρχιεπίσκοποςσημείωσε:

«Παρακάλεσα να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον ως προς αυτό το σημείο, ώστε οι προκαταρκτικές συνομιλίες που ξεκινούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχουν και ένα μέλλον. Διότι αν συνεχιστεί η στρατιωτική και επιθετική ρητορική τακτική της Τουρκίας, ασφαλώς και δεν θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να φτάσουν στο επίπεδο ενός επισήμου διαλόγου για τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η αμερικανική παρουσία θα παραμείνει ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με τη στάση που τηρεί ο Aμερικανικός παράγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι:

«ως ένδειξη αυτού του αμερικανικού ενδιαφέροντος (ο Μάικ Πομπέο) μού ανέφερε το παράδειγμα της επικείμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτελεί μια ένδειξη για το πού κινείται η Αμερική σ’ αυτά τα θέματα».

Με Φωτογραφίες και πληροφορίες από: – Elpidophoros (Tweeter) – Sigmalive –

You may also like

Leave a Comment