Home Greece Τουρκική εισβολή στην Ελλάδα: Είχαν εκπονήσει απόρρητο σχέδιο οι γείτονες (VIDEO – Έγγραφα)

Τουρκική εισβολή στην Ελλάδα: Είχαν εκπονήσει απόρρητο σχέδιο οι γείτονες (VIDEO – Έγγραφα)

by Alexandros Ammohostianos
263 views
Αναδημοσιεύουμε από το Greek American Media
Το σχέδιο συντάχθηκε παλαιότερα, ενημερώθηκε το 2014 και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό
Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της ιστοσελίδας Nordic Monitor, η οποία φέρνει στο φως τα σχέδια που είχαν εκπονήσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  για εισβολή στην Ελλάδα. Η Τουρκία έχει στα σκαριά έτοιμο σχέδιο με την κωδική ονομασία Çaka Bey (Φωτογραφία αριστερά). O Çaka Bey ήταν τούρκος στρατιωτικός διοικητης του 11ου αιώνα που δρούσε κατά τη Βυζαντινή εποχή. O Çaka Bey, από το 1088 μέχρι το 1091 κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο κι άλλα Ελληνικά νησιά. Η πλήρης κωδική ονομασία του σχεδίου είναι «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi» (TSK [Turkish Armed Forces] Çakabey Operation Planning Directive) Στο συρτάρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπάρχουν τα απόρρητα σχέδια που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα και το κείμενο υπογράφει ο γνωστός Τούρκος αντιστασιακός Abdullah Bozkurt. Σύμφωνα με μια παρουσίαση που εκπονήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού της χώρας, η Τουρκία συνέταξε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi». Το έγγραφο είχε συνταχθεί στις 13 Ιουνίου του 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία μετά από έλεγχο μιας παλαιότερης έκδοσης (του σχεδίου εισβολής) και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό. Τα έγγραφα, σύμφωνα πάντα με το Nordic Monitor, ανακαλύφθηκαν σε φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα όπου ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, πιστός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα πριν τα υποβάλει στο δικαστήριο. Συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα, βρέθηκαν ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου καθώς χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών ηλεκτρονικού ταχυδρομίου. Ο Coşkun, διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.
Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε τον αξιόπιστο βοηθό του, έναν αστυνομικό που ονομάζεται Yüksel Var, να συλλέγει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εσωτερικούς διακομιστές του Γενικού Επιτελείου και να του αναφέρει. Μια επιτροπή που συστάθηκε από στρατιωτικούς τεχνικούς υπό τον Var ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου 2017. «Στο τέλος, το κατηγορητήριο που κατέθεσαν οι εισαγγελείς Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal και İstiklal Akkaya τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας περιελάμβαναν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν συλλεγεί από υπολογιστές γενικού προσωπικού. Δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να δείχνουν κάποια υπόδειξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση false flag που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των μυστικών και στρατιωτικών του για να δημιουργήσουν την αντιπολίτευση για δίωξη και μαζική εκκαθάριση». Ο Τούρκος εισαγγελέας διέταξε να σταλούν όλα τα αντίγραφα των email στο γραφείο του. Η ιστοσελίδα υπογραμμίζει πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Τούρκοι που σχεδίασαν την επιχείρηση, ονόμασαν τη στρατιωτική δράση εναντίον της Ελλάδας για Çaka Bey (Τζάχας στα ελληνικά), ένα σεβαστό όνομα στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των ναυτικών, ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο. Οι δυνάμεις τα του Çaka Bey κατέλαβαν νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος, καθώς και κάποια εδάφη στα παράλια του Αιγαίου το 1088-91 από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κάποιοι στην Τουρκία τον αποκαλούν ακόμη και τον ιδρυτή του τουρκικού ναυτικού. Ο ιστότοπος της τουρκικής ναυτικής διοίκησης (Türk Deniz Kuvvetleri) παραθέτει το 1081 ως την ημερομηνία κατά την οποία το πρώτο σύγχρονο τουρκικό ναυτικό ιδρύθηκε υπό την κυριαρχία του Çaka Bey. Αναφέρει ότι ο Çaka Bey δημιούργησε ένα ναυπηγείο στη Σμύρνη, έχτισε μια αρμάδα 50 σκαφών για να βγει στα νερά του Αιγαίου και νίκησε το βυζαντινό ναυτικό. Το Ναυτικό Μουσείο Διοίκησης έχει ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Çaka Bey ως τον πρώτο Τούρκο ναύαρχο στο μουσείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί επίσης την κληρονομιά του Çaka Bey εδώ και χρόνια. Ο Binali Yıldırım, ο πιο αξιόπιστος ακόλουθος του Ερντογάν που είχε υπηρετήσει 12 χρόνια ως υπουργός ναυτιλιακών υποθέσεων πριν γίνει πρωθυπουργός και τότε ομιλητής του κοινοβουλίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία το 2010 για να τιμήσει το ρεκόρ του Çaka Bey. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ναυτιλιακού Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Yıldırım παρουσίασε το φανάρι των ναυτικών πλοίων του Çaka Bey (Çaka Bey Türk Denizcilik Ateşi), το οποίο μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη.

Όπως σημειώνεται, το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του προγράμματος. Οι λεπτομέρειες της εισβολής πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με μια οδηγία του Τουρκικού Στρατού για την ασφάλεια πληροφοριών που εξηγήθηκε στο έγγραφο αριθ. MY114-4 (B), τέτοια ευαίσθητα σχέδια μπορούν να μεταδοθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων επικοινωνίας που ονομάζεται Σύστημα διανομής εγγράφων μηνυμάτων (Mesaj Evrak Dağıtım Sistemi ή MEDAS), ή Σύστημα αυτόματης προώθησης μηνυμάτων (Otomatik Mesaj Aktarma Sistemi ή OMASIS).

Το έγγραφο Power Point φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις ικανότητές του και τις δεσμεύσεις στρατευμάτων σύμφωνα με διάφορες οδηγίες σχεδιασμού που ισχύουν σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Ήθελαν να διατηρήσουν τις επιθετικές και αποτρεπτικές δυνατότητές τους στο δυτικό μέτωπο, ενώ μετέφεραν μερικά στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα της Συρίας.

Η αναθεώρηση των εγγράφων δείχνει επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο, το οποίο μοιράστηκε τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία στην αρχή, πανικοβλήθηκε οκτώ μήνες αργότερα για την πιθανή επίπτωση από την αποκάλυψη των ευαίσθητων εγγράφων και άρχισε να εκπέμπει συναγερμό. Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Uğur Tarçın, επικεφαλής του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών του Γενικού Επιτελείου (Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri, ή MEBS). Προειδοποίησε, σύμφωνα με το Νordic Monitor, τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την Aνατολική Μεσόγειο. Είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Η προειδοποίηση του αρχηγού Uğur Tarçın σχετικά με τα μυστικά έγγραφα του Γενικού Επιτελείου ήρθε μήνες αργότερα. Βλέπε πιο κάτω εγράφο:

Ενεργώντας μετά από συμβουλή του διοικητή του MEBS, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχης Aydın Seviş, έγραψε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 24 Αυγούστου 2017, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και προέτρεψε τη σύσταση επιτροπής για έλεγχο στα έγγραφα. Ωστόσο, οι Τούρκοι εισαγγελείς φάνηκαν ότι δεν προσέδωσαν τις ανησυχίες τους και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν όσα ανέφερε προηγουμένως η Nordic Monitor σχετικά με την Αρμενία. Μια επιχείρηση με την ονομασία «Altay», που ήταν το όνομα που δόθηκε στη στρατιωτική δράση κατά της Αρμενίας σε άλλο έγγραφο, ενσωματώθηκε επίσης στο φάκελο της υπόθεσης από τον εισαγγελέα Coşkun. Το ίδιο όνομα λειτουργίας αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του Power Point.

Ο συνταγματάρχης Aydın Seviş έστειλε επιστολή στο δικαστήριο εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά στρατιωτικά έγγραφα όταν είχαν ήδη ενσωματωθεί στον φάκελο της υπόθεσης. Βλέπε πιο κάτω εγράφο:

Πηγές: – Nordic Monitor – Sigmalive – ΕΘΝΟΣ – OPEN –

You may also like

Leave a Comment