Home Cyprus Bloomberg: “Κύπρος & Ελλάδα χρησιμοποιούν την Λευκορωσία για κυρώσεις σε Τουρκία “

Bloomberg: “Κύπρος & Ελλάδα χρησιμοποιούν την Λευκορωσία για κυρώσεις σε Τουρκία “

by Alexandros Ammohostianos
535 views
Πηγή άρθρου: Bloomberg USA
Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα πιέζει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλουν «αυστηρές» κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την ενεργειακή της εξερεύνηση στην ανατολική Μεσόγειο, μια κίνηση που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ξεχωριστές προσπάθειες της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.
Η αποτυχία δράσης ενάντια στην κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας θα μπορούσε να εκθέσει περαιτέρω τις αδυναμίες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι το κυνήγι της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε ύδατα που διεκδικούνται από την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μέρος της επιθετικής γεωπολιτικής στάσης της τουρκικής κυβέρνησης.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Βαρβιτσιώτης σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. «Αυτό θα πρέπει να είναι ένα θέμα ανησυχίας για την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα».

Η Κύπρος έχει προειδοποιήσει τους ομολόγους της ότι δεν θα υπογράψει πρόταση της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων σε δεκάδες αξιωματούχους της Λευκορωσίας για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές αυτής της χώρας, εκτός εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν να πράξουν αντιστοίχως σχετικά με την Τουρκία μετά τις δραστηριότητες γεωτρήσεων, ανέφεραν άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ απαιτούν ομοφωνία μεταξύ των 27 εθνικών κυβερνήσεων του μπλοκ. Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τα αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά από τις αυξημένες εντάσεις της Τουρκίας με την Κύπρο. Η τουρκο-ελληνική διαμάχη έχει προκαλέσει ανησυχίες για στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ δύο μελών του Οργανισμού της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού και ώθησε την Γερμανία σε διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα νησιά πρέπει να ληφθούν υπόψη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μιας χώρας, σύμφωνα με τον Νόμο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα μιας χώρας πρέπει να μετρηθεί από την ηπειρωτική χώρα και ότι η περιοχή νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο – λίγα χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας – εμπίπτει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

Η ΕΕ προετοιμάζει κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση αποτυχίας διπλωματικών κινήσεων Η ΕΕ συμμετέχει σε μια πράξη εξισορρόπησης έναντι της Τουρκίας, επιδιώκοντας να υπερασπίσει την κυριαρχία των χωρών μελών της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ελπίζει ότι η διπλωματία μπορεί να μειώσει τις εντάσεις με έναν στρατηγικά σημαντικό εταίρο.

Η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο στον περιορισμό του κινδύνου μιας νέας εισροής προσφύγων στην ΕΕ. Σε μια πολύ συμβολική πράξη τον Φεβρουάριο, το μπλοκ επέβαλε παγώματα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιού σε δύο υπαλλήλους της Turkish Petroleum Corp. ως απάντηση στην εξερεύνηση ενέργειας της Τουρκίας εκτός Κύπρου.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επικεντρωθούν στις σχέσεις με την Τουρκία σε συνάντηση 24-25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Μια κυπριακή πρόταση από τον Ιούνιο για την προσθήκη επτά τουρκικών οντοτήτων στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ κινείται με αργούς ρυθμούς καθώς ορισμένα κράτη μέλη ανησυχούν για την περαιτέρω αντιπαλότητα της Άγκυρας.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία καθυστερούν λόγω της διαμάχης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις τεσσάρων διπλωματών της ΕΕ , σε μία εξέλιξη που σύμφωνα με το πρακτορείο αποτελεί «το τελευταίο σημάδι παράλυσης στην εξωτερική πολιτική του μπλοκ».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν την πολιτική τους έγκριση για κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της Λευκορωσίας, σε μια συνάντηση στο Βερολίνο στα τέλη του περασμένου μήνα, στον απόηχο των εκλογών της 9ης Αυγούστου που η Δύση θεωρεί ότι έγινε νοθεία και σε μια προσπάθεια να προσφερθεί υποστήριξη στους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στην Λευκορωσία.

Μια κυπριακή διπλωματική πηγή είπε στο Reuters ότι η Λευκωσία ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τις προγραμματισμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις της ΕΕ και το σχέδιο για «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, επειδή, ως ένα από τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, το νησί δεν έχει την οργανωτική ικανότητα να τα εξετάσει γρήγορα.

«Υποστηρίζουμε τις κυρώσεις, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τι έχουμε μπροστά μας», δήλωσε η διπλωματική πηγή.

Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ απαιτεί συναίνεση μεταξύ των 27 μελών της.

Ενώ αξιωματούχοι συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι θα εγκριθούν κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων τόσο από τη Λευκορωσία όσο και από την Τουρκία, δεν έχει ακολουθηθεί καμία ενέργεια, σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες.

Η αποτυχία δράσης εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών στη Λευκορωσία αφενός και της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και της Κύπρου αφετέρου θα μπορούσε να εκθέσει περαιτέρω τις αδυναμίες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο Βαρβιτσιώτης δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αυστηρότερες κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας θα σηματοδοτήσουν την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και θα ενθάρρυναν την εκτόνωσης της κρίσης από την Άγκυρα.

Οι κυρώσεις θα ασκήσουν πίεση και «θα πρέπει να είναι σοβαρές», δήλωσε ο Βαρβιτσιώτης.

Αναδημοσιεύουμε από: economytoday.sigmalive.com

You may also like

Leave a Comment