Home Latest News NYC – UN: Συνάντηση Δένδια – Γκουτέρες / Επιστολή Μητσοτάκη προς ΓΓ του ΟΗΕ και μέλη του ΣΑ για την Τουρκία

NYC – UN: Συνάντηση Δένδια – Γκουτέρες / Επιστολή Μητσοτάκη προς ΓΓ του ΟΗΕ και μέλη του ΣΑ για την Τουρκία

by Alexandros Ammohostianos
42 views

New York – UN: Tα θέματα που συζήτησαν στην συνάντηση που είχαν σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ήταν, οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Αιγύπτου, το Κυπριακό και οι απειλές εποικισμού των Βαρωσίων,

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην κατοικία της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, καθώς η Τουρκία προέβη χθες σε διάβημα προς την Γραμματεία του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι η συνάντηση Γκουτέρες – Δένδια παραβιάζει τους κανονισμούς της πολιτείας Νέας Υόρκης, καθώς ο Έλληνας Υπουργός θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών!!! Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε 45 λεπτά, περισσότερο απ’ όσο ήταν προγραμματισμένο

Kατά τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτερες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επέδωσε επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις τουρκικές παραβιάσεις, ζητώντας να διαβιβαστεί και προς τον Πρόεδρο του Σ.Α.

Δένδιας και Γκουτέρες συνομίλησαν επίσης για το Κυπριακό και ειδικότερα για την κατάσταση στην Αμμόχωστο μετά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ετοιμότητα να συνδράμει στην περίπτωση που τα εμπλεκόμενα μέρη το επιθυμούν.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι:

«είναι κατ’αρχήν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα.

Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές»».

Ερωτηθείς ο κ. Δένδιας για το αν «είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Stoltenberg σε Ελλάδα και Τουρκία;» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Στο ερώτημα αν «είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή;» ο κ. Δένδιας σημείωσε:

«Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

O κ. Δένδιας είχε Πριν λίγο τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ενώ το Σάββατο πρόκειται να συνομιλήσει με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Cover Photo by Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (Tweeter)

You may also like

Leave a Comment