Home Cyprus Κύπρος – Διαδηλώσεις: «Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί, είμαστε όλοι Κερυνειώτες» (VIDEOS – PHOTOS)

Κύπρος – Διαδηλώσεις: «Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί, είμαστε όλοι Κερυνειώτες» (VIDEOS – PHOTOS)

by Alexandros Ammohostianos
905 views
Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί, είμαστε όλοι Κερυνειώτες. Με αυτό το σύνθημα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας, απέναντι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο της Κύπρου, για να βροντοφωνάξει ότι η Αμμόχωστος, η Κερύνεια και όλα τα κατεχόμενα μέρη μας, είναι χώματα δικά μας.

Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνεται από την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού». Ήδη από νωρίς άρχισαν προσυγκεντρώσεις από διάφορες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Στον χώρο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν γίνει σχετικές διευθετήσεις για αποστάσεις τηρώντας τα πρωτόκολλα υγειονομικής προφύλαξης.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για περίπου 600 άτομα (19.00) ενώ σε μεγάλο βαθμό τηρούνται οι αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα όπως αναφέρει η Αστυνομία.

Το SigmaLive, από το οποίο και αντλούμε την ειδηση, βρίσκεται επί τόπου από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο στο κάτω μέρος της είδησης).

Η εκδήλωση άρχισε γύρω στις 19.45 τοπική ώρα Κύπρου

Συναπάντημα αντίστασης

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» στην ανακοίνωση του καλούσε όλους τους πολίτες της Κύπρου στο συναπάντημα αντίστασης, και συνεχίζει στην ανακοίνωση του λέγοντας:

«Καλεί όλους τους πολίτες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη δικαιοσύνης, ελευθερίας και δημοκρατίας, να φωνάξουν ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την επιστροφή στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στην Μόρφου, στην Καρπασία, στην Μεσαορία, σε όλη την Λευκωσία.»

Σε ανακοίνωσή της, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» αναφέρει πως

«απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε ισχυρισμό που προσπαθεί να πλήξει την μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνεται στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Απορρίπτει τις υποδείξεις και τους ισχυρισμούς όσων προσπαθούν να συνδέσουν την εκδήλωση με τις παράνομες εκλογές του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και να αμφισβητήσουν τις αγνές προθέσεις των μοτοσικλετιστών.»

Και συνεχίζει η ανακοίνωση αναφέροντας πως:

«Στο αναντίλεκτα συκοφαντικό ερώτημα, λοιπόν, «γιατί μια μέρα πριν τις παράνομες εκλογές», η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» απαντά πως αλίμονο αν ζητήσει την άδεια των κατοχικών αρχών για να εκφράσει την διαμαρτυρία και την δυσαρέσκειά της για την εκστρατεία τουρκοποίησης της Αμμοχώστου. Αλίμονο, αν εμπλακεί στις παράνομες διαδικασίες των κατεχομένων, ο πόθος του λαού να φωνάξει για την Αμμόχωστο, την Κερύνεια, την Μόρφου, την Καρπασία και την Μεσαορία.»

«Μονάχη έγνοια της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», που από την μέρα ίδρυσής της δεν έδωσε δικαίωμα σε κανέναν να αμφισβητεί τις προθέσεις της, είναι η μνήμη και η απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών, η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Δεν επηρεάζει την αντίδραση στην κατοχή, καμιά παράνομη διαδικασία, κανένας Τατάρ, κανένας Ακιντζί και κανένας Ερντογάν, τελεία και παύλα.»

«Κι όσο για ενδεχόμενο προβοκάτσιας ή απειλής της δημόσιας ειρήνης, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» απέδειξε πολλάκις ότι σέβεται την τοπική κοινωνία της Δερύνειας και θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, κάτι που γνωρίζουν κι οι τοπικοί άρχοντες. Όλα τα υπόλοιπα λέγονται για να προκαλέσουν σκιά πάνω από την αντικατοχική εκδήλωση του Σαββάτου. Οι μοτοσικλετιστές «υποκινούνται» μόνο από τον Τάσο, τον Σολωμό, τους ήρωες και την Ιστορία του λαού και του τόπου μας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΟΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΕΣ».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την οποία έκανε έκκληση προς το κοινό για υπεύθυνη συμπεριφορά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «υπάρχουν πληροφορίες πως εγκάθετοι της Άγκυρας επιδιώκουν την πρόκληση επεισοδίων και θα χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσχημα από οποιαδήποτε τάχα εκτροπή των όσων δικαίως θα συγκεντρωθούν για να προασπίσουν τις δίκαιες αξιώσεις για το Βαρώσι και για τις άλλες κατεχόμενες περιοχές μας».

Πηγή: -Sigmalive –

 

You may also like

Leave a Comment