Home Economy Άλλα 35 δισ. στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών και στην Ελληνική αγορά

Άλλα 35 δισ. στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών και στην Ελληνική αγορά

by Yannis Iosifidis
269 views

Αναδημοσιεύουμε από το Greek American Media

Oι Eλληνικές τράπεζες διεκδίκησαν και τελικά εξασφάλισαν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, ακόμη 35 δισ. ρευστότητα μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TLTRO (Targeted longer-term refinancing operations).

Oυσιαστικά η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες της Ευρώπης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα TLTRO, με στόχο οι τράπεζες με την σειρα τους να διαθέσουν σημαντικό τμήμα αυτού του ποσού προκειμένου να χρηματοδοτήσου την πραγματική οικονομία, με άμεσο στόχο να κρατήσει όρθιες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Για επίσημα στοιχεία σχετικά με την TLTRO πατήστε ΕΔΏ 

Tα επιτόκια κινούνται σε αρνητική κλίμακα από -0,5% έως -1%, με την ΕΚΤ να «πληρώνει» ουσιαστικά τις τράπεζες γι’ αυτήν τη ρευστότητα, και με τα 35 δισ. ευρώ να μοιράζονται περίπου το 1/4 καθεμία από τις συστημικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τα παραπάνω κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία με προσανατολισμό την ανάπτυξη, ενώ ένα τμήμα τους θα χρησιμοποιηθεί και για να αγοραστούν κυρίως ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να αυξήσουν οι τράπεζες τα έσοδα από τόκους.

By Yannis Iosifidis

You may also like

Leave a Comment