Home International Αγία Σοφία – Δικαστική παρωδία, και το μπαλάκι στον Ερντογάν (VIDEOS)

Αγία Σοφία – Δικαστική παρωδία, και το μπαλάκι στον Ερντογάν (VIDEOS)

by Alexandros Ammohostianos
210 views

Το Συμβούλιο Επικρατείας στην Τουρκία, το οποίο “επιλήφθηκε” της υπόθεσης του ναού της Αγίας Σοφίας, συνήλθε σήμερα  σε μια Δικαστική παρωδία, και μέσα σε 17 λεπτά ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του αποφασίζοντας ουσιαστικά να μην εμπλακεί στο πολιτικό παιχνίδι, που στήνει ο Ερντογάν γύρω από την Αγία Σοφία, αλλά ούτε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του.

Σε 15 ημέρες η οριστική απόφαση.

H εισήγηση του εισαγγελέα λέει ότι το διάταγμα του 1934, με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο, ήταν σύννομο και δεν τίθεται θέμα πλαστής υπογραφής του Κεμάλ Ατατούρκ. Ωστόσο σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα. Η οριστική απόφαση θα καθαρογραφεί και θα δημοσιοποιηθεί από το Δικαστήριο σε 15 ημέρες.

Ουσιαστικά η Δικαιοσύνη, με την σημερινή απόφαση υπεκφυγής, φαίνεται να πετάει το μπαλάκι στον Τούρκο πρόεδρο, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του μετατρέποντας το μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί με διάταγμα, ή θα θελήσει να κρατήσει το ενδεχόμενο αυτό ως «όπλο» έως τις επόμενες εκλογές.

O Τούρκος πρόεδρος, θα πρέπει να ζυγίσει σε κάθε περίπτωση, και τις διεθνείς αντιδράσεις και ειδικά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, που έχουν καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Ο επικεφαλής της Aμερικανικής διπλωματίας κ. Πομπέο, σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας λέγοντας:

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους»,

Σε δήλωσή του σε τουρκικό ραδιόφωνο, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, είπε ότι:

«με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αίρεται με κανέναν τρόπο η ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στις χώρες που εκφράζουν αυτού του είδους τις ανησυχίες και πιστεύουν ότι αν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί δεν θα μπορεί να είναι επισκέψιμη, πως όλα τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά τόσο για λατρεία όσο και για επισκέψεις».

Πηγές: – Sigmalive – Naftemporiki – Philenews – Mega –

By Alex Ammohostianos

You may also like

Leave a Comment