Home Greece Ανοίγει την βεντάλια των προκλήσεων η Τουρκία με Ψαρά, Χίο και Σάμο… NAVTEX και Δημοσιεύματα

Ανοίγει την βεντάλια των προκλήσεων η Τουρκία με Ψαρά, Χίο και Σάμο… NAVTEX και Δημοσιεύματα

by Alexandros Ammohostianos
375 views

Μετά το έμμεσο διπλωματικό απασφάλισμα της τουρκίας κατά της Ελλάδα στο θέμα Κρήτης πριν τρεις ημέρες, τώρα με δύο NAVTEX η Τουρκία, για πρώτη φορά κάνει απευθείας αναφορά στα νησιά Ψαρά, Χίος και Σάμος υποστηρίζοντας ότι “παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάνης”

Τα γεγονότα:

H Τουρκία και το Γραφείο Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοϊας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του πολεμικού ναυτικού εξέδωσε δύο NAVTEX, την πρώτη στις 30 Απριλίου και την δεύτερη στις 15 Μαϊου.

Ο καθηγητής δικαίου του Πανεπιστημίου Μεσογείου, Εμετέ Γκιοζουγκιούζελι, δήλωσε στη Γενί Σαφάκ ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην συνθήκη της Λωζάνης σε κείμενο της NAVTEX, ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα με πρόσχημα την πανδημία ανέβαλε μεγάλη στρατιωτική άσκηση και πως αυτό “είναι μεγάλη επιτυχία για την Τουρκία. Με την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία επιβεβαίωσε την υπεροχή της στην περιοχή”.

Από την πλευρά του, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ σχολίασε ότι:

“τέτοιου είδους NAVTEX πρώτη φορά εκδόθηκε. Αυτός είναι ένας σημαντικός ελιγμός, είναι προειδοποιητικό μήνυμα προς την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν θα μείνει αδιάφορη πλέον απέναντι στην στρατιωτικοποίηση των νησιών που γίνεται από το 1950… Δεν είναι σημαντικό αν η Ελλάδα υποχωρήσει ή όχι καθώς η Τουρκία μπορεί αύριο μεθαύριο να εκδώσει τη δική της NAVTEX και να στείλει στην περιοχή πολεμικά πλοία. Μπορεί να διεξαγάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά εκεί και να πει ‘αν σας περνάει ελάτε να με βγάλετε’. Αυτό είναι μια προειδοποίηση που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες. Αν ένα αμερικανικό πλοίο πάει στην Ρόδο αμέσως επιδίδουμε νόταμ”.

Δημοσιεύματα:

«Γενί Σαφάκ» – πρωτοσέλιδο –

«Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, αναφερόμενο για πρώτη φορά στη συνθήκη της Λωζάνης στις Navtex που εξέδωσε 30 Απριλίου και 15 Μαΐου, επιδιώκει να προειδοποιήσει την Αθήνα για τα νησιά που έχει στρατικοποιήσει»

Η «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει ότι από τη μια η Τουρκία -με τη μεσολάβηση 100 τουρκικών ΜΚΟ- ετοιμάζεται νομικά να καταγγείλει την Ελλάδα σε διεθνείς πλατφόρμες για την «κατοχή» νησιών του Αιγαίου, υπενθυμίζοντας τις προσφυγές που ετοιμάζουν δικηγόροι και ΜΚΟ για τη λεγόμενη «επιστροφή» της Κρήτης και των Δωδεκανήσων στην Τουρκία, και από την άλλη παίζει το χαρτί της Λωζάνης ως νέα στρατιωτική στρατηγική.

Πηγές: – Sigmalive – ΑΜΠΕ – ΚΥΠΕ –

Cover Photo by Greek Baltimore

By Alex Ammohostianos

You may also like

Leave a Comment