Home International ΑDB: Πάνω από 4 τρισ. δολάρια οι ζημιές για την παγκόσμια οικονομία από τον COVID 19

ΑDB: Πάνω από 4 τρισ. δολάρια οι ζημιές για την παγκόσμια οικονομία από τον COVID 19

by Alexandros Ammohostianos
282 views

H ADB (Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως) υπολογίζει το κόστος για την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του COVID 19, να αγγίξει τα 4,1 τρισ. δολάρια. Ποσό που ισοδυναμεί με το 5% του παγκόσμιτου ΑΕΠ.

Στην έκθεσή της η ADB σημειώνει  πως για να υλοποιηθεί το προαναφερθέν κάκιστο  σενάριο θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση της νόσου σε Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έκθεση περιλαμβάνει μόνο τις άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις και δεν περιλαμβάνει παρενέργειες όπως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Πριν από περίπου έναν μήνα, η ADB προέβλεπε ότι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα κυμαινόταν στα 347 δισ. δολάρια, έχοντας υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη μόλις κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας. Έκτοτε, το επίκεντρο του Covid-19 μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με την ADB στην έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές, μια μικρότερη περίοδος έξαρσης του COVID 19, θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά από τα 4.1 τρισ. δολάρια στα 2 τρισ. ή στο 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ,

 O επικεφαλής οικονομολόγος της ADB Γασουγιούκι Σαουάντα, επισημαίνει και προειδοποιεί:

«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο μεγάλο εύρος θα έχει η εξάπλωση του Covid-19, και για την ανάσχεσή του μπορεί να χρειασθεί πολύ περισσότερος χρόνος από ότι αρχικά αναμενόταν. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα σοβαρής χρηματοπιστωτικής αναταραχής και χρηματοπιστωτικών κρίσεων»,

Στην έκθεση της, η ADB υποβάθμισε τις αναπτυξιακές προβλέψεις της για την Ασία στο 2,2% φέτος από 5,5% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ για την Κίνα αναμένει ανάπτυξη 2,3% από 6,1% πέρυσι.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, συμπεριλανομένης και της Κίνας, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 36% του συνολικού κόστους της πανδημίας.

ΠΗΓEΣ: Asian Development Bank (ADB) – Reuters – naftemporiki.gr 

You may also like

Leave a Comment