Home International Ελλάδα: Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό – Τουρκική άσκηση νότια της Κρήτης

Ελλάδα: Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό – Τουρκική άσκηση νότια της Κρήτης

by Yannis Iosifidis
328 views

Mεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση με την ονομασία Mavi Vatan, ξεκινησαν χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαϊου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με το βασικό της σκέλος της άσκησης να διεξάγεται νότια της Κρήτης, αλλά και σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί από χθες σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου, λόγω της άσκησης.

Oι τούρκοι χρησιμοποιήσουν την άσκηση σαν επίδειξη ισχύος, στέλνοντας μήνυμα προς την Ελλαδοκυπριακή πλευρά πως δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω ως προς τις παράνομες διεκδικήσεις τους στη λεκάνη της κεντρικής και Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

H Mavı Vatan διεξάγεται σε δύο περιοχές που η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί παράνομα τον υποθαλάσσιο πλούτο τους από Ελλάδα και Κύπρο.

Η πρώτη περιοχή: αφορά νότια της Κρήτης, εκεί όπου η Άγκυρα έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης το παράνομο σύμφωνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Να σημειώσουμε πως τις τελευταίες εβδομάδες Τούρκοι αξιωματούχοι, διακηρύττουν συνεχώς την απόφαση της Τουρκίας μέσα στο 2020 να διενεργήσει μέσα στο 2020 γεωτρήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, καλύπτοντας μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία τουρκικών πλοίων αλλά και αεροσκαφών πλησίον ή ακόμη και εντός αυτής περιοχής, εκλαμβάνεται ως μήνυμα από την ελληνική πλευρά ως προς τι θα επακολουθήσει.

Η δεύτερη περιοχή βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και σε σχετικά κοντινή απόσταση με τη θαλάσσια ζώνη όπου δραστηριοποιείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Να επισημάνουμε ότι το «Γιαβούζ» κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μεταξύ των θαλάσσιων «οικοπέδων» 6 -7 τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία TOTAL – ENI.

Eνας από τους βασικούς στόχους της Άγκυρας είναι μέσω της συνεχούς παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, να στρατικοποιηθεί η συγκεκριμένη περιοχή, «φρενάροντας» έτσι το ενδιαφέρον των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί, η επιθυμούν να έρθουν σε συνεννόηση με την Κυπριακή κυβέρνηση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί από χθες σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου, λόγω της άσκησης. H άσκηση Mavı Vatan θέτει σε αυξημένη επαγρύπνηση την ελληνική πλευρά γενικός. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να θέσει υπό άμεση παρακολούθηση όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τόσο κατά την έξοδό τους από τους ναυστάθμους Σμύρνης και Ακσάζ, όσο και κατά την ανάπτυξή τους στις περιοχές όπου πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους.

Tο Πολεμικό Ναυτικό έχει ενεργοποιήσει και όλα τα εναέρια μέσα που διαθέτει, προκειμένου να υπάρχει μία όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την κινητικότητα που επιδεικνύει ο τουρκικός στόλος.

ΠΗΓΕΣ: proto thema – Sigmalive – naftemporiki

Cover Photo by: Hellenic Navy (FB Page)

By Yiannis Iosifidis

You may also like

Leave a Comment