Home International Κύπρος και Ελληνοτουρκικά : Τουρκική πρόκληση KAI ME COVID 19, από Τσαβούσογλου

Κύπρος και Ελληνοτουρκικά : Τουρκική πρόκληση KAI ME COVID 19, από Τσαβούσογλου

by Alexandros Ammohostianos
275 views

Τελικά η τουρκική προκλητικότητα, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει, και ξανά προς την απρόκλητη και αναίτια πρόκληση ξανα-τράβα.

Τελικά η ανάπαυλα των τουρκικών προκλήσεων διήρκεσε λιγότερο από ένα τρίμηνο, και αυτό λόγω Κορονοϊού. Όπως φαίνεται, η τουρκία διά στόματος υπουργού εξωτερικόν της, επιστρέφει στο κλασικό και χιλιό-ειπωμένο προκλητικό της τέμπο, έστω και αν η πανδημία τώρα δείχνει τα δόντια στην γείτονα χωρα.

O Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από το Atlantic Council και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς, ανέφερε συγκεκριμένα πως:

“oι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν, και τώρα έχουμε και τρίτο πλωτό τρυπάνι”

Αντικείμενο της συζήτησης από το Atlantic Council και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID 19, και τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα για τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας και ευημερίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ, και αν η χώρα του επιθυμεί συμβιβασμό με την Ελλάδα, ο κ. Τσαβούσουγλου κάνοντας αναδρομή για το πώς, κατά την άποψή του, φτάσαμε εδώ, και αναφερόμενος στις δυο πτυχές του θέματος, (1) την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και (2) τα “νόμιμα και ίσα δικαιώματα των Τ/κ” στους φυσικούς πόρους, είπε συγκεκριμένα:

«Αναφέραμε στην ΕΕ, τον ΟΗΕ, ακόμη και στην Ελλάδα, ότι οι Ελληνοκύπριοι προτού καταλήξουν σε συμφωνία για ακριβοδίκαιη κατανομή εσόδων, δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, γεωτρήσεις ή εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη».

«Συνεχίζουμε να προτείνουμε έναν νέο διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πράγματι το πρότεινε στο Λονδίνο στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά η Ελλάδα προτιμά να ασκεί πιέσεις ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή αντί να απαντά στις εκκλήσεις μας για ειλικρινή διάλογο. Για σταθερότητα, ο βασικός στόχος θα πρέπει είναι να έλθουν μαζί οι δύο πλευρές στο νησί για δίκαιη κατανομή των εσόδων και η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών αντιπροσωπεύει τη μόνη λογική και ρεαλιστική βάση για μια λύση».

By Alex Ammohostianos

You may also like

Leave a Comment