Home Cyprus Κύπρο-Ελλαδικό «Μπλόκο» στο προσχέδιο της EE- «Θρίλερ» στη Σύνοδο Κορυφής (VIDEO)

Κύπρο-Ελλαδικό «Μπλόκο» στο προσχέδιο της EE- «Θρίλερ» στη Σύνοδο Κορυφής (VIDEO)

by Yannis Iosifidis
621 views
Νύχτα – θρίλερ στις Βρυξέλλες. καθώς Λευκωσία και Αθήνα «μπλοκάρουν» το προσχέδιο. Tαυτόχρονα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Αναστασιάδη, Μητσοτάκη, Μακρόν, Μέρκελ, Μισέλ και Φ. Ν. Λάιεν προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Kυβερνητικές πηγές από Ελλάδα και Κύπρο  Ελλαδικές έκαναν λόγο νωρίτερα το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου ότι Κύπρος και Ελλάδα «μπλόκαραν» το πρώτο κείμενο που «έπεσε» στο τραπέζι.

Σύμφωνα με eλλαδικά Μέσα, η κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Έχει κυκλοφορήσει ένα πρώτο draft των συμπερασμάτων, το οποίο δεν είναι αποδεκτό από εμάς και θέλει ακόμα πολλή δουλειά. Δεν θέλουμε να το δραματοποιήσουμε, θέλουμε όμως να δείξουμε ότι δεν θα δεχτούμε ένα κείμενο όπως είναι και θα δουλέψουμε ώστε να αλλάξει για να αντικατοπτρίζει πληρέστερα και τις θέσεις της Ελλάδος».

Σημειώνεται ότι με παρέμβαση Μισέλ άλλαξε την υστάτη η ατζέντα της Συνόδου και το θέμα της Τουρκίας μπήκε πρώτο στο τραπέζι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκος Αναστασιάδης να έχουν μπαράζ επαφών με τους προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, την ώρα που Μέρκελ και Μακρόν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας να δηλώνει ότι η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτη.Sanctions

 

Όπως μεταδίδει το ΣΚΑΙ, Αθήνα και Κύπρος έκριναν ότι το πρώτο προσχέδιο, που κυκλοφόρησε γύρω στις 18.00 το απόγευμα τοπική ώρα, δεν ήταν ικανοποιητικό. Η ελληνική πλευρά ζήτησε τροποποιήσεις «ώστε να αντικατοπτρίζει πιο πλήρως τις ελληνικές θέσεις», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο προσχέδιο εκφραζόταν η αλληλεγγύη της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο, «των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά». Οι «27» καλωσόριζαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καλούσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες» έρευνες και γεωτρήσεις σε «διαφιλονικούμενα ύδατα».

Γινόταν επίσης αναφορά στην ανάγκη «ταχείας επανέναρξης» των συνομιλιών για το Κυπριακό, που να περιλαμβάνουν και το θέμα του διαμοιρασμού των πιθανών εσόδων από το φυσικό αέριο στις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές. Υπό τον όρο της «μακροχρόνιας» αποκλιμάκωσης στην περιοχή, αναφερόταν, θα μπορούσε να εγκαινιαστεί μία νέα θετική ατζέντα με την Τουρκία, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο και πιο συχνές επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών.

Το προσχέδιο δεν περιελάμβανε καμία αναφορά σε κυρώσεις.

Πηγές: – Skai – ERT – Sigmalive –

You may also like

Leave a Comment