Home Cyprus Cyprus – Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων

Cyprus – Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων

by Alexandros Ammohostianos
288 views

Το sigmalive σε σημερινή του δημοσίευση μας ενημερώνει…

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε σε πολιτικά κόμματα και γενικότερα στον πολιτικό κόσμο η απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία λήφθηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, να κλείσει τα οδοφράγματα για μια εβδομάδα ως μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το SigmaLive επικοινώνησε με στελέχη κομμάτων λαμβάνοντας τις πρώτες αντιδράσεις, ενώ κάποια κόμματα προέβησαν σε ανακοινώσεις.

Σε ανακοίνωσή το Γραφείο Τύπου του ΑΕΚΛ αναφέρει:«Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο οδοφραγμάτων. Έχουμε την άποψη ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει και πολιτικές προεκτάσεις, θα έπρεπε από προηγουμένως να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Για αποφυγή των όποιων προβλημάτων θα έπρεπε επίσης να υπάρξει συνεννόηση και με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ούτε το ένα έκανε η κυβέρνηση, ούτε και το άλλο. Και ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως για παράδειγμα ο Υπουργός Εξωτερικών, ή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ  δήλωναν ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα οδοφράγματα αίφνης η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο οδοφραγμάτων.

Εμείς κατανοούμε ότι για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από τον κορωναϊό εκεί και όπου απαιτείται πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της και με τον τρόπο που λειτούργησε η κυβέρνηση προκαλούνται ερωτηματικά και κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτεθειμένοι».

Ερωτηθείς για το θέμα το μέλος της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι «κάθε απόφαση η οποία εξυπηρετεί τον καλύτερο έλεγχο εισόδου στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, από περιοχές που δεν μπορεί να ελέγξει, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για σημεία διέλευσης από τις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές όπου εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να ελεγχθεί η ποιότητα των ληφθέντων μέτρων».

Από την άλλη ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος μιλώντας στο SigmaLive, ανέφερε πως, «η απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο χρόνος κλεισίματος θα πρέπει να εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία ή ενδεχομένη πανδημία του κορωνοιου».

Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ γράφει: «Η ανακοίνωση εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι κλείνουν τέσσερα οδοφράγματα, ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοϊού, είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που άσκησε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.).

Οι πιέσεις αυτές κορυφώθηκαν το πρωί (28/02/20) από τον Πρόεδρο του Κινήματός μας, κ. Χρίστου, στα πλαίσια εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου μεταξύ άλλων κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, απαιτώντας το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αφού αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων του Εθνικού Λαίκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), το Κινημά μας συνεχίζει να εμμένει στην πάγια του θέση για κλείσιμο ΟΛΩΝ των οδοφραγμάτων, από τα οποία το μόνο που αποκομίσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ΜΟΝΟ τεράστια προβλήματα.

Επιπλέον, ζητούμε όπως υπάρξει αυστηρή φύλαξη της πράσινης γραμμής, καθώς επίσης και αυστηροί έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών ανέφερε ότι: «Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, θέλουμε περισσότερη ενημέρωση γιατί λήφθηκε απόφαση. Σίγουρα χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για αποκλεισμού κάθε ενδεχόμενου μόλυνσης από τον ιό».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, είπε: «Θεωρώ πολύ πιο επικίνδυνη τη διείσδυση των παράνομων κατευθυνόμενων από τη Τουρκία “μεταναστών” που απειλούν άμεσα την κοινωνική συνοχή.

Θεωρώ πολύ πιο σημαντικό τον κίνδυνο εξισλαμισμού και εκτουρκισμού που εκπορεύεται από τον Τουρκικό στρατό κατοχής πάρα τους κινδύνους από ένα ιό της γρίπης».

Σε τοποθέτησή του στο SigmaLive, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας, Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως «Θεωρούμε ότι το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο προστασίας από τον COVID-19. Θα εισηγούμασταν όπως εφαρμοστεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο ελέγχου των διερχομένων που θα έχει και μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερη απόδοση, κάτι που πρέπει να γίνει και σε λιμάνια και αεροδρόμια της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα επιβάλλεται να γίνεται σωστή ενημέρωση όλων των πολίτων για τα μετρά προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης, καθώς για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από άτομα που έχουν κάποια ένδειξη ότι ενδεχομένως να έχουν καταστεί φορείς του ιού»

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν προέβη σε τοποθέτηση.

Στο μεταξύ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης σε ανάρτησή  του  στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, άφησε αιχμές για την απόφαση της Κυβέρνησης.

You may also like

Leave a Comment