Home Greece ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν – Εξοπλιστικά, MED-7, κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Aμυντική συμμαχία (VIDEOS)

ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν – Εξοπλιστικά, MED-7, κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Aμυντική συμμαχία (VIDEOS)

by Alexandros Ammohostianos
503 views
Του Αλεξάνδρου Αμμοχωστιανού (ΗΠΑ – Νέα Υόρκη)
“Κλείδωσε”  τελικά για τις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, η πολυπόθητη, και πολυσυζητημένη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας κο Εμμανουέλ Μακρόν, 
Εξοπλιστικά, MED-7, αμυντική συμμαχία και η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο με την συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία θα είναι τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες.

H συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη πριν από τη Σύνοδο των  MED-7, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

MED-7 – E.E

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, πρόκειται να συζητηθεί η στάση της Ελλάδας και Γαλλίας στην σύνοδο των MED-7, αλλά και η στάση που θα τηρήσουν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι δύο χώρες σε συνεργασία με τις χώρες που αντιτίθενται στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας, οι δύο ηγέτες αμέσως μετά θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7). όπου σε αυτήν θα συμμετάσχουν επίσης και οι ηγέτες της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Εξοπλιστικά – RAFALE – Mirage 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν θα συζητηθεί και θα “κλειδώσει” επίσημακαι η προμήθεια των 18 με 20 υπερσύγχρονων μαχητικών RAFALE, 4ης προς 5ης γενιάς, αλλά και η περιβόητη πλέον συντήρηση των 44ρων Γαλλικών Mirage. Τα Mirage 2000 αλλά κυρίως τα 2000-5 αποτελούν βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος όπως τονίστηκε στον πρωθυπουργό αφού μεταφέρουν κρίσιμα όπλα όπως οι Exocet και οι Scalp. Οι διαθεσιμότητες παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα την ώρα που 44 Mirage φορτωμένα με όπλα θα αποτελούσαν μοναδικό πλεονέκτημα στη ‘’φαρέτρα’’ της αποτροπής.

Τις τελευταίες μέρες, και μέσα από ένα οργιώδες παρασκήνιο προετοιμασίας και συζητήσεων, έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, οι προμήθιες οι οποίες είναι άμεσης προτεραιότητας. Αναμένεται να ανακοινωθούν οι προαναφερόμενες προμήθιες και αναβαθμίσεις/συντηρήσεις με τον πιο επίσημο τρόπο, μετά το τέλος της συνάντησης

Kρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Aμυντική συμμαχίας με την Γαλλία

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την σύζευξη συμφερόντων ανάμεσα σε Ελλάδα Γαλλία και Κύπρο στα θέματα Τουρκίας, και αφού η Κύπρος εφάρμοσε την δική της αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, σειρά έχει πάρει η Ελλάδα η οποία όπως διαφαίνεται, θα ανακοινώσει και επίσημα στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, την σύναψη αμυντής συμφωνίας με την Γαλλία. Μετά από λεπτομερείς διαβουλεύσεις και μελέτη των παραμέτρων της συμφωνίας, η Ελλάδα είναι αναμενόμενο ότι θα ανακοινώσει τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η αμοιβαια συνδρομή σε στρατιωτικό επίπεδο, σε περίπτωση κατά την οποία ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, δεχτεί επίθεση από τρίτο κράτος.

Σε περίπτωση θετικής κατάληξης του θέματος της αμυντικής συμφωνίας των δύο χώρων, η Ελλάδα θα έχει καταφέρει μέσω των προμηθειων που θα εξαγγείλει (Rafale, Φρεγάτες, πύραυλοι κλπ), από την μια να λύσει το μεσοπρόθεσμο αμυντικό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της δεκαετούς ανυπαρξίας εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ από την άλλη, με την υπογραφή αμυντής συμμαχίας με την Γαλλία, προσθέτει στην φαρέτρα της, ακόμη ένα χαρτί στρατιωτικής αποτροπής. Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι σε περίπτωση άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία, η Γαλλία θα υπερασπιστή την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδος στην βάση του επικείμενου Ελλήνο-Γαλλικού αμυντικού συμφώνου, αλλά αυτό που σίγουρα πιστεύω είναι πώς η παρουσία και υπογραφή ενός τέτοιου συμφώνου ανάμεσα στις δύο χώρες, θα αποτελέσει ένα τεράστιο αποτρεπτικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.

You may also like

Leave a Comment