Home Greece ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτιά χάος και απελπισία στην Μυτιλήνη – Ενεργοποιείται ο Κυβερνητικός μηχανισμός (VIDEOS – PHOTOS)

ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτιά χάος και απελπισία στην Μυτιλήνη – Ενεργοποιείται ο Κυβερνητικός μηχανισμός (VIDEOS – PHOTOS)

by Alexandros Ammohostianos
499 views
Το άρθρο ενημερώνεται συνεχώς (Απλώς ανανεώστε/refresh το άρθρο)

Άρθρο από: Αλέξανδρο Αμμοχωστιανό (NY – USA) – Ιωάννη Ιωσηφίδη ( Ath. GR)

Φωτιά χάος και απελπισία στην Μυτιλήνη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς σήμερα τα χαράματα το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια. Σκηνές απόλυτης καταστροφής και απελπισίας εκτυλίσσονται  τις τελευταίες 20 ώρες, την στιγμή που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, με τον ελαιώνα και τις εγκαταστάσεις έξω από το ΚΥΤ να έχουν υποστεί μικρές ζημιές.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο διεθνής οργανισμός της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές υπέστη ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο.

Στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ μόνο μία οικιστική ζώνη έχει καταστραφεί ολοσχερώς (η ζώνη 12) και άλλη μία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Οι ζώνες 7-11 φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ιατρικό κέντρο της Ύπατης Αρμοστείας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το κέντρο υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση είχε μόνο μικρές ζημιές.

Οι ίδιες πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν θέσει στη διάθεση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σκηνές, που θα μεταφερθούν από άλλα νησιά, για να χρησιμοποιηθούν, όπου χρειαστεί, όπως και είδη πρώτης ανάγκης.

NEA Aνθρωπιστική κρίση – Χιλιάδες πρόσφυγες στον δρόμο – Επικίνδυνη κατάσταση 

Μια νέα ανθρωπιστική κρίση ζει και πάλι η Λέσβος με τους σχεδόν 13,000 πρόσφυγες που φιλοξενούνταν “προσωρινά” εκεί, να έχουν χάσει τα καταλύματα τα οποία ζούσαν εδώ και καιρό.

Ένας σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Έκτακτη είδηση: Ένταση στη Μυτιλήνη (VIDEO)

Ένταση στη Μυτιλήνη | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 9/9/2020 | OPEN TV Δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να απωθήσουν χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκαταλείψει τις σκηνές τους, που είχαν «διασωθεί» από την καταστροφική πυρκαγιά στη δομή της Μόριας κι επιχειρούν να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος πριν από λίγη ώρα με εντολή του υφυπουργού

Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Λέσβος: Σε επιβατηγό πλοίο και δύο αρματαγωγά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Ένα επιβατηγό πλοίο και δύο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι άστεγοι μετά τη  πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη διάρκεια συνέντευξής του, στη Μυτιλήνη, με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου κι άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν σημειωθεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη χθεσινή πυρκαγιά, όπως είπε, προτεραιότητα ήταν η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρο εκτός δομής και η εκκένωσή της, για να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές των διαμενόντων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των πολιτών. Συμπλήρωσε δε πως «μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματίες, ούτε θύματα, ούτε αγνοούμενοι».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ. «Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Καταρχήν, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star, την οποία ευχαριστούμε για την προσφορά της.

Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο» ανέφερε.

Για τους υπόλοιπους, όπως συμπλήρωσε, μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ Μόριας που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε, αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη. Μιας δομής με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας. Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στον σκοπό της επίσκεψής του στη Λέσβο, που ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών με αυτές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, που ενισχύονται σχετικά.

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τέστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε πρόσφυγες, αλλά και μόνιμους κατοίκους. Αναφέρθηκε στην απόφαση για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Πορεία διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για τη Μόρια

Mε αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε η οποία κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του καταυλισμού στη Μόρια, δεκάδες πολίτες στο Βερολίνου έχουν κατέβει στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας

Η φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό.

Μακρόν για Μόρια: Η Γαλλία θα είναι παρούσα στο ραντεβού αλληλεγγύης της

, O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια. O Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Η πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο είναι μια πρόσθετη τραγωδία για τους χιλιάδες μετανάστες που ήταν ήδη σε απελπιστική κατάσταση. Η Γαλλία θα είναι για άλλη μια φορά παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» 

Η Γερμανία ζητά από τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν μετανάστες

Eξαιτίας της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, o υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, έγραψε στο Twitter σήμερα, ζητώντας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν μετανάστες

«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)»,

Διεθνούς οργανισμού καλούν σε βοήθεια

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει «τη βαθιά της θλίψη για τη φωτιά» και ευχαριστεί τις τοπικές αρχές που προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά και βοήθησαν τους ανθρώπους εκεί. Επίσης, σε σχέση με αναφερόμενες εντάσεις μεταξύ κατοίκων του νησιού και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και καλεί εξάλλου τους ανθρώπους που διέμεναν πριν στο ΚΥΤ, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα, και τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κοντά στο ΚΥΤ, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγασή τους.

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Ασυλο (EASO) σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στη Μόρια καταστράφηκαν και σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς οι επιχειρησιακές της δραστηριότητες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει μερικώς τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στην Παγανή.

Πηγές: – ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – Sigmalive –

 

You may also like

Leave a Comment