Home International Στήριξη από την ΕΚΤ στην Ελλάδα – Δεκτά τα Eλληνικά ομόλογα ως ενέχυρα

Στήριξη από την ΕΚΤ στην Ελλάδα – Δεκτά τα Eλληνικά ομόλογα ως ενέχυρα

by Alexandros Ammohostianos
227 views

H ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι προσωρινά θα αυξήσει την ανοχή σε κινδύνους, προκειμένου να στηρίξει την πίστωση στην οικονομία.

H ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ανακοίνωσε ότι για τη διευκόλυνση της Ελλάδας στη πρόσβαση στη ρευστότητα, θα δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα, έστω και αν είναι στην κατηγορία junk.

Σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, το πακέτο που υπογράφηκε σήμερα Τρίτη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ,  περιλαμβάνει ευκολότερες προϋποθέσεις για τη χρήση πρόσθετων δανειακών απαιτήσεων και γενική μείωση των περικοπών,

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι όλα τα μέτρα λαμβάνονται λόγω της πανδημικής κρίσης και συνδέονται με τη διάρκεια του νέου προγράμματος έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων – που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τον Δεκέμβριο. Τα προγράμματα θα επανεκτιμηθούν πριν από το τέλος του 2020.

Για πρώτη φορά από το 2018, οι ελληνικοί τίτλοι πληρούν τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Mε αυτή την κίνηση προσφέρεται ανακούφιση στις τράπεζες των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης και ρευστότητα στη χώρα μας, καθώς επαναφέρεται η παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

ΠΗΓΈΣ: EKT – Naftemporiki.gr – Protothema.gr

 

You may also like

Leave a Comment