Home International Παραληρηματικά προκλητικός ο Τσαβούσογλου – Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συνάντησή του με Μπορέλ (VIDEOS)

Παραληρηματικά προκλητικός ο Τσαβούσογλου – Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συνάντησή του με Μπορέλ (VIDEOS)

by Alexandros Ammohostianos
220 views
Εξεμάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αναφορά Μπορέλ για στήριξης των Ελληνοκυπρίων

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε παραληρηματικά προκλητικός ενώπιον του ύπατου εκπρόσωπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ απειλώντας θεούς και δαίμονες.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Ζοσέπ Μπορέλ, με μια όχι και τόσο κομψή διπλωματική γλώσσα, είπε συγκεκριμένα:

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε. Αυτό δεν θα συμβάλει στη λύση» 

Kαι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε στο θέμα με την ένταση με τη Γαλλία λέγοντας ότι η χώρα του απέδειξε ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί της Γαλλίας για πιθανή παρενόχληση εναντίον των πλοίων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμφανίστηκε προκλητικός λέγοντας:

«Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τη λύση και όχι τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Μπορέλ δήλωσε με τη σειρά του ότι βρίσκεται στην Τουρκία για να βοηθήσει να βρεθεί μία λύση μέσω του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τσαβούσογλου να απαντάει πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να καταστεί όμηρος, όπως είπε, της Ελλάδας και της Κύπρου και κάλεσε την ΕΕ να είναι «έντιμος μεσολαβιτής».

Συνεχίζοντας στο προκλητικά αδιάλλακτο τέμπο που μας συνήθισε εδώ και καιρό η Τουρκία, ο  Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Aνατολική Μεσόγειο δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά την ίδια στιγμή είπε πως:

«Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ παρόλη την αδιαλλακτη στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας ότι οι ανησυχίες της θα ληφθούν υπόψιν. Η αναφορά αυτή του Μπορέλ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Τσαβούσογλου, που αμέσως κατηγόρησε την ΕΕ για αποτυχία στήριξης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και συνέχισε σε πρώτο πρόσωπο και απευθυνόμενος κατά του Ζοζέπ Μπορέλ, είπε:

«Τώρα ισχυρίζεσαι (σ.σ. Μπορέλ) ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να λύσεις την κρίση, αλλά λες επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση? Αν συνεχίσεις να προωθείς τους Ελληνκύπριους σε κάθε ζήτημα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τότε κι εμείς θα έρθουμε με νέους όρους για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας».

Πηγές : Anatolu – dailysabah,- protothema –

By Alex Ammohostianos

You may also like

Leave a Comment