Home International Πετρέλαιο: ΠΑΝΙΚOΣ και ΧAΟΣ μετά από βουτιά υπό το μηδέν για το Aμερικανικο αργό

Πετρέλαιο: ΠΑΝΙΚOΣ και ΧAΟΣ μετά από βουτιά υπό το μηδέν για το Aμερικανικο αργό

by Yannis Iosifidis
290 views

Tην ώρα που η οικονομία βυθίζεται σε τραγική ύφεση, η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη και καθώς τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ φουσκώνουν σε ιστορικά υψηλά,  σκηνές απόλυτου χάους και πανικού εκτυλίχθηκαν σήμερα Δευτέρα στην αγορά πετρελαίου μετα το άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα που δέχθηκε σήμερα το Aμερικανικό αργό,

Το αργό τύπου μπρεντ δεν βγήκε αλώβητο από το πλήγμα του Aμερικανικού αργού. Η τιμή του υποχώρησε 6,2% στα $26,35 το βαρέλι.

Οι έντονες αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου επηρέασαν και τη Wall Street. με τον Dow Jones να υποχωρεί 2,28% και ο S&P 500 να καταγράφει πτώση 1,7%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του Aμερικανικού αργού (WTI), που θέλει λιγότερο από 10 ώρες για τη λήξη του, βρέθηκε προς στιγμήν να κάνει βουτιά έως και 250%  στα αρνητικά επίπεδα των $-40,32 το βαρέλι. Πρόκειται βεβαίως για τα χαμηλότερα επίπεδα, που έχουν καταγραφεί ποτέ.

H συντριβή αυτή είναι πρωτοφανής και έχει να κάνει εν πολλοίς, με την λήξη του συμβολαίου παράδοσης Μαΐου. Οι απώλειες στη συνέχεια περιορίστηκαν με το συμβόλαιο να παραμένει πάντως σε αρνητικό έδαφος.

Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου του Aμερικανικού αργού που λήγει στις 19 Μαΐου, έκανε βουτιά 10% στα $22,54, ενώ για εκείνο του Ιουλίου οι απώλειες ήταν μόνο 5% στα $28 το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι αν μη τι άλλο οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ζοφερά για την αγορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΕΣ: Financial Times – Naftemporiki – NY FAMA

By Giannis Iosifidis

You may also like

Leave a Comment