Home International Tαμείου “Next Generation EU” ύψους 750 δισ. Ευρώ προτείνει Κομισιόν

Tαμείου “Next Generation EU” ύψους 750 δισ. Ευρώ προτείνει Κομισιόν

by Alexandros Ammohostianos
279 views

Και η επίσημη ονομασία του νέου ταμείου – “Next Generation EU”.

Tη δημιουργία ταμείου 750 δισ. ευρώ που θα συνδεθεί στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021 – 2027(1,1 τρις.Ευρώ) και θα χρηματοδοτηθεί με ποσά που θα αντλήσει η Κομισιόν εκδίδοντας ομόλογα, ωρίμανσης μέχρι 30 ετών, στις αγορές με εγγύηση την αύξηση των ιδίων πόρων του επταετούς κοινοτικού προϋπολογισμού στο 2.00% του ΑΕΠ προτείνει η Κομισιόν .

Το “Next Generation EU” Ταμείο των 750 δισ.Ευρώ θα χρηματοδοτεί κράτη, στρατηγικές επενδύσεις και επιχειρήσεις. Τα ποσά προς τα Κράτη Μέλη θα είναι δάνεια κατά 250 δισ. Ευρώ και κονδύλια κατά 500δισ. Ευρώ και θα κατανέμονται με βάση ποσόστωση .

H Ελλάδα και η Κύπρος δικαιούνται από το “Next Generation EU” Ταμείο, 31.997 δισ. Ευρώ στο σύνολο (22.562 δισ. Ευρώ είναι μόνο για επιχορηγήσεις).

Τα πόσα που λαμβάνουν οι χώρες στο σύνολο είναι:

Ιταλία λαμβάνει 172,745δισ. Ευρώ

Ισπανία 140,446 δισ. Ευρώ

Γαλλία 38,772 δισ. Ευρώ

Ολλανδία, 6,751 δισ. Ευρώ

Αυστρία 4,043 δισ. Ευρώ

Σουηδία 4,691 δισ. Ευρώ

Δανία 2,156 δισ. Ευρώ

Γερμανία 28,805 δισ. Ευρώ.

Το κομμάτι που αφορά τη διάσωση – χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις και εταιρείες δεν έχει κλειστή γεωγραφική κατανομή, αλλά οδηγίες κατανομής.

Το συνολικό πακέτο ανάκαμψης υιοθετήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσιάζεται από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που θα συνέρχεται με ψηφιακά μέσα).

H Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξήγησε δε αναλυτικά ότι στην ΕΕ είχαμε ήδη “επενδυτικό κενό”, η κάλυψη του οποίου “αποτελούσε έτσι κι αλλιώς τη βασική προτεραιότητα της Κομισιόν”. Σημείωσε ότι “ο προϋπολογισμός περιοριζόταν από την οροφή των παραδοσιακών ίδιων πόρων”. Η Κομισιόν προτείνει λοιπόν την αύξηση των παραδοσιακών ίδιων πόρων του ΠΔΠ, ώστε να υπάρχει “διαθέσιμος χώρος” και με αυτόν το “χώρο”, η Κομισιόν να πάει στις αγορές και να δανειστεί – χωρίς να ζητηθούν νέες εγγυήσεις από τα Κράτη Μέλη.

Το γεγονός ότι η Κομισιόν θα δανειστεί και όχι τα Κράτη Μέλη, σημαίνει ότι τα Κ-Μ δεν θα χρειαστεί να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά τους.

Ωστόσο αναγνώρισε ότι η συμφωνία για το που θα ξοδευτούν τα χρήματα θα είναι δύσκολη.

Σε γενικές γραμμές όμως τα κεφάλαια κατευθυνθούν σε τρεις άξονες, στα ίδια τα κράτη, στις επιχειρήσεις για επενδύσεις και “σε προγράμματα που θα υποστηρίξουν ταα διδάγματα από την κρίση”.

Πηγές: – Reuters – naftemporiki – Sigmalive –

You may also like

Leave a Comment